Vince van der Cruijsen wil naam maken als scheidsrechter.
Vince van der Cruijsen wil naam maken als scheidsrechter. Foto: Rikus ten Brücke

Makkelie als voorbeeld

Leunen | Vince van der Cruijsen behoort tot de jongste leden van het Nederlandse scheidsrechterskorps. De 18-jarige arbiter uit Leunen fluit dit seizoen voor het eerst zijn wedstrijden in de vijfde klasse van het amateurvoetbal. "Het is wel even wennen. Ik ben gewend om jeugd te fluiten, maar het gaat eigenlijk best goed", vertelt Van der Cruijsen bescheiden.

Door Willem Menting

Van der Cruijsen is dit seizoen niet alleen scheidsrechter, hij voetbalt ook nog bij Leunen JO19-1. "Vorig seizoen speelde ik in de selectie op zondag, maar dat kon dit jaar niet omdat ik ging fluiten. Gelukkig mocht ik qua leeftijd nog bij de jeugd voetballen. Na dit seizoen moet ik definitief kiezen tussen zelf voetballen of fluiten." Hoewel Van der Cruijsen de knoop nog niet definitief heeft doorgehakt, ligt het voor de hand dat hij kiest voor een carrière als scheidsrechter. "Ik zou het voetballen gruwelijk gaan missen, maar ik wil zo hoog mogelijk eindigen als scheidsrechter. Ik wil voor dit seizoen ook begeleiding aanvragen vanuit de KNVB. Als dat goed gaat, dan kan ik volgend seizoen hopelijk al promoveren naar een hoger amateurniveau."

De talentvolle scheidsrechter is bezig aan zijn tweede seizoen. Vorig jaar floot hij jeugdteams onder 17 jaar in de eerste divisie en de hoofdklasse. "Dat was ook wel bijzonder. Je komt bij profclubs als VVV-Venlo, maar ik wilde toch graag de stap naar de senioren maken. Daar kun je uiteindelijk meer bereiken."

Als scheidsrechter kijkt Van der Cruijsen vol bewondering naar scheidsrechter Danny Makkelie. "Hij is op dit moment de beste van Nederland. Hij heeft een goede uitstraling en fluit resoluut. Ik zie hem wel als een voorbeeld." Als ook Van der Cruijsen zijn wedstrijden wil fluiten in de eredivisie heeft hij nog een lange weg te gaan. Eerste doel voor de jonge leidsman is promoveren naar de vierde klasse. "Ik wil de stijgende lijn vasthouden. Ik zie uiteindelijk wel waar het schip strandt, maar ik wil zo hoog mogelijk mijn wedstrijden fluiten."

Dat het niet altijd even makkelijk is om een wedstrijd te leiden heeft Van der Cruijsen dit seizoen al meegemaakt. Hij staakte het duel tussen Egchel en Kwiek Venlo op zondag 22 september. "De sfeer was vanaf de eerste minuut erg grimmig. Er werden veel overtredingen gemaakt door beide teams en er werd nauwelijks gevoetbald. Op iedere beslissing van mijn kant werd commentaar geleverd. Ik heb uit voorzorg de wedstrijd gestaakt, anders was het compleet uit de hand gelopen." Van der Cruijsen heeft van de wedstrijd geleerd. "Ik probeerde alles rustig op te lossen zonder kaarten. Dat zou ik de volgende keer anders doen." Als scheidsrechter praat Van der Cruijsen veel met de spelers op het veld op die manier probeert hij de sfeer goed te houden. "Er worden over en weer grapjes gemaakt. Ondanks mijn jonge leeftijd merk ik wel dat ik respect afdwing bij de spelers. Je moet natuurlijk wel duidelijk de leiding hebben over het duel."

De scheidsrechter vierde onlangs zijn achttiende verjaardag. Nu kan hij alleen naar de wedstrijden reizen. "Ik kan nu zelf rijden. Voorheen ging mijn moeder altijd mee, anders was het voor mij onmogelijk om bijvoorbeeld naar Sint Joost af te reizen op zondag voor een wedstrijd."

Van der Cruijsen heeft zondag de leiding over het duel tussen VVV'03 en SVSH in Venlo.