Pand Van Rhee in Castenray 100 jaar
Pand Van Rhee in Castenray 100 jaar Oude foto

Pand Van Rhee

Castenray | Castenray telde tot augustus 1955 vier cafés in het dorpscentrum.

Ze lagen alle vier op nog geen vijftig meter van elkaar. In 1955 werd café Dinghs opgeheven en in 1976 volgde café Jakobs/Heldens. Toen in 1988 ook café Het Jagershuis definitief haar deuren sloot, bleef alleen café De Köster over. Anno 2019 is dat nog steeds het enige café in Castenray.

Op 21 mei 1919 kreeg Bertje van Rhee uit Oirlo een gemeentelijke vergunning om in Castenray een winkel/bakkerij/woonhuis te bouwen. Ook begon Bertje in het nieuwe pand een café en eveneens in 1919 kreeg hij een hinderwetvergunning voor de plaatsing van een houtoven in de bakkerij en de oprichting van een handboogschietbaan. Dat is dit jaar honderd jaar geleden.
Leonardus Lambertus (Bertje) van Rhee werd op 15 januari 1884 in Oirlo geboren. Hij trouwde met Maria Elisabeth Huberdina (Betje) Drabbels – geboren op 6 mei 1889 te Swolgen en overleden op 12 januari 1975 te Castenray) – een zus van 'bekker Ties' die in Castenray een bakkerij begon.

Bertje van Rhee was heel vooruitstrevend en behoorde in Castenray tot de eersten die een auto en telefoon hadden. Met deze moderne dingen kwam hij in aanraking door zijn contact – vooral via de jacht – met rijke mensen. Behalve aan de jacht had Bertje een hobby aan de fotografie en hij maakte hiervan later ook een nevenberoep. Tot in de verre omtrek werd Bertje gevraagd om familiefoto`s te maken. Ook allerlei bijzondere en alledaagse gebeurtenissen legde hij op de toentertijd gebruikelijke glasplaten vast. Van deze glasplaten werden de foto`s afgedrukt. Castenray en de hele regio hebben hieraan een schat aan historische foto`s overgehouden.
Bertje van Rhee had prima hulp aan zijn echtgenote Betje. Zij zorgde voor de kruidenierswinkel, regelde de bestellingen, hielp mee in het café en de bakkerij en kreeg daarnaast ook nog eens negen kinderen, waar ze de zorg over had. Het was hard werken voor het hele gezin om de eindjes aan elkaar te knopen. Op 20 maart 1950 kwam Bertje van Rhee te overlijden en stond zijn vrouw Betje er met haar kinderen alleen voor. Ze kreeg hulp van zoon Wim – geboren op 9 maart 1924 te Castenray – en zijn echtgenote Sientje. Wim was tijdens de oorlog getrouwd en hij had een bakkersopleiding gevolgd. Het lag dus voor de hand dat hij in de bakkerij ging werken. In september 1956 trouwde zijn broer Hub met Trina Achten uit Oostrum en hij nam het werk in de bakkerij over van zijn broer Wim. Wim begon in Oirlo een eigen bakkerij met kruidenierswinkel. Hub werkte nog enkele jaren voor zijn moeder, maar nam uiteindelijk het bedrijf over. In 1980 werd de kruidenierswinkel gesloten en in 1988 dus ook het café. Thans is in het honderdjarige pand Chinees-Indisch restaurant Oriental Dynasty gevestigd. De foto is van circa 1935.


Foto: Bertje van Rhee. Collectie Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray