Franciscanen, kostbare armoedzaaiers


Venray | Peter Korten verzorgt op uitnodiging van LGOG-kring Venray op maandag 18 november van 19.30 tot 21.30 uur de lezing Franciscanen, kostbare armoedzaaiers in het Venrays Museum aan het Monseigneur Goumansplein 1 in Venray.

Collega-LGOG-kring uit Weert De Aldenborgh bestaat dit jaar 80 jaar. De Weerter Franciscanen zijn nog altijd nauw verbonden met de Aldenborgh.

Hun klooster, gelegen op de plek van het voormalig kasteel van de Heren van Weert, is de Aldenborgh genaamd. Vele Franciscanen zijn bestuurlijk actief geweest binnen de Aldenborgh. De in Leunen geboren pater Guus Reintjes (1926-2015) was nog voorzitter van voornoemde kring. De invloed van de Franciscanen op Weert en de Weertenaren de afgelopen 550 jaar was groot. Ook hebben de Franciscanen grote invloed gehad op Venray en de Venrayse gemeenschap.

De titel van de lezing Franciscanen, kostbare armoedzaaiers gaat vooral over hoe welgestelde jongeren hun hoge levensstandaard inleverden en hun geluk zochten als volgeling van Franciscus van Assisi.

In deze luchtige lezing komen de Derde Orde, het klooster Venray, de relatie Weert-Venray, de laatste keizerin van Oostenrijk en Hongarije, 'op termien gaon' en de Martelaren van Gorcum allemaal aan bod.

Spreker Peter Korten (49) uit Molenbeersel (B) is geen onbekende in de heemkundewereld. Hij is voorzitter van de LGOG-kring De Aldenborgh Weert. Hij was penningmeester van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap.

Ook is hij is de mede-initiator van de Cultuurhistorische Zomer en de reeks Gluren bij de buren, die al de vijftiende jaargang kende. Peter Korten werkte onlangs nog mee aan de publicatie Weert….parel van de Heide. (Weert in de 19de eeuw).

Kerkgeschiedenis en de 19de eeuw hebben zijn speciale interesse. Zoals gebruikelijk is deze lezing ook toegankelijk voor belangstellende niet-leden. Zij betalen een bijdrage van 5 euro.