'Gokverslaving is vage herinnering'

Venray | Joris T., oud-penningmeester van wijkcentrum Brukske, verscheen dinsdagmiddag weer voor de rechter in de rechtbank in Maastricht. T. wordt ervan verdacht ruim 47.000 euro te hebben verduisterd van het wijkcentrum. Dat geld zou hij vergokt hebben.

De verdachte kan zich van het gokken niks herinneren. "Er komen wel flarden terug. Ik zie mezelf 's nachts achter de laptop zitten, maar wat ik toen deed, krijg ik niet scherp", vertelde de verdachte in de rechtszaal. De vage herinneringen zouden zijn veroorzaakt door een medicijnverslaving. T. zou namelijk verslaafd zijn geweest aan gabapentine en oxycodon. Die medicijnen gebruikte hij nadat hij een hernia had opgelopen. Voor beide verslavingen is T. inmiddels onder behandeling bij Vincent van Gogh in Venray. Daar is voornamelijk de medicijnverslaving aangepakt, omdat de verdachte zich van het gokken niks kan herinneren. T. bezocht Vincent van Gogh zeventien weken lang drie keer per week voor behandeling. Allereerst moest hij afkicken van zijn medicijnen middels detox. Daarna volgde onder meer een cognitieve gedragstherapie.

Tijdens zijn verslaving was de verdachte naar eigen zeggen geen schim meer van zichzelf. "Ik ben veel kwijt van die periode. Mijn omgeving vertelde mij later dat ik rondliep als een zombie. Ik vind het jammer dat mijn omgeving niet eerder aan de bel heeft getrokken." De rechter twijfelt op zijn beurt of de film van de gokverslaving nog terug te draaien is.

T. staat ondertussen onder toezicht van een bewindvoerder. "Ik vertrouw mezelf niet meer met mijn eigen geld. Vroeger onthield ik alles, nu niet meer. Mijn eigen financiƫn zijn een puinhoop." Ook is nog steeds niet helemaal duidelijk of T. wel volledig toerekeningsvatbaar was toen hij fraudeerde. Ook Hans Oudijk, advocaat van de verdachte, haalde die gedachte aan tijdens de zitting. Volgens de raadsman is verder onderzoek nodig.

'Ik liep rond als een zombie, jammer dat mijn omgeving niet aan de bel trok'

Wanneer de zaak tegen de oud-penningmeester wordt hervat, kon de rechter dinsdagmiddag niet vertellen. Tijdens de volgende zitting moet er in ieder geval een rapport van reclassering liggen en ook wordt de verdachte verder onderzocht. Er komt een gesprek met psycholoog of psychiater en ook wordt bekeken hoe een gemiddeld mens reageert op de medicijnen die T. gebruikte tijdens zijn verslaving.

Ook een afvaardiging van het bestuur van wijkcentrum Brukske was dinsdagmiddag aanwezig in Maastricht. Voor de vrijwilligers wordt het steeds moeilijker om de financiƫle eindjes bij het wijkcentrum aan elkaar te knopen.