Lodewijk Asscher bracht maandag een bezoek aan Montessorischool Venray.
Lodewijk Asscher bracht maandag een bezoek aan Montessorischool Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Bijzondere gastles

Venray | Afgelopen maandagmiddag kregen de kinderen uit de bovenbouwgroep van de Montessorischool Venray wel een heel bijzondere gastles over het burgerschapsthema Wie is de baas in Nederland? Ex-minister en huidig PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher nam als leraar een uur de klas over van meester Jan van de Ven.

"Het begon met een prikkelend tweetje tijdens het debat na Prinsjesdag, dat de eerste partijleider die de woorden 'lerarentekort' en 'salariskloof' in één zin gebruikte, een dagje mijn klas mocht komen overnemen", aldus Van de Ven. "Prompt hoorde ik meneer Asscher ermee aan de haal gaan en hij gaf aan graag op mijn uitnodiging in te willen gaan." Een paar weken later stond het bezoek gepland en zo draaide het Tweede Kamerlid een gastles, waarbij de leerlingen lieten zien en horen dat ze al regelmatig over dit onderwerp gesproken hadden in de klas.

Ze spraken samen over politiek, democratie, demonstreren en uiteraard ook over het lerarentekort. Ook kwamen de kinderen met ideeën om het lerarentekort aan te pakken. Zo kwam Cas met het idee dat 'mensen zoals u (Lodewijk Asscher) samen met mensen als meester Jan naar middelbare scholen gaan om te vertellen hoe leuk het vak is', of Thys die als plan had om op een volgende stakingsdag massaal op de snelweg les te gaan geven. Op de vraag van Asscher hoeveel leerlingen mogelijk meester of juf wilden worden, gingen maar liefst zes vingers vol enthousiasme de lucht in. Na school gingen de collega's van Van de Ven ook nog samen met Asscher het gesprek aan. "We bespraken de actuele situatie op onze school en het onderwijs. Natuurlijk komen het lerarentekort en het onverklaarbare salarisverschil met onze collega's in het middelbaar onderwijs dan de hoek om, maar ook bijvoorbeeld de opleiding, de positie van de schoolleider of het passend onderwijs." Op woensdag 6 november sluit de school haar deuren om deel te nemen aan de landelijke staking, net als sommige andere scholen in Venray. Van de Ven: "Ik heb mijn directrice in ieder geval wel gezegd dat ze Lodewijk Asscher gerust nog eens als vervanger kon vragen, mocht ik in de toekomst nog eens uitvallen. Het ging hem prima af."

Op Peel en Maas TV was een verslag van het bezoek te zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding