Komgrens Leunen verplaatst?

Leunen | De dorpsraad van Leunen heeft de gemeente Venray enkele maanden geleden verzocht om groot onderhoud te verrichten op de Albionstraat om zo onder meer de verkeersveiligheid te vergroten. Een van de ergernissen is dat er met name op het zuidelijke gedeelte van de Albionstraat te hard wordt gereden. In het kader van de snelheidsovertredingen heeft de gemeente kritisch gekeken naar de zuidelijke komgrens van Leunen.

De gemeente heeft vastgesteld dat deze komgrens relatief ver van de feitelijke en stedenbouwkundige komgrens gelegen is. Het kombord is nu gevestigd op de Horsterweg en volgens de gemeente past de bebouwingsgraad in de omgeving meer bij een buitengebied. 'Waardoor het in alle gevallen lastig blijft de verkeersdeelnemer te bewegen zich te gedragen zoals we dat graag zien binnen de kom. Zonder onevenredig veel bultjes of kuilen aan te brengen waardoor weer andere problemen ontstaan', laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten.

Om het probleem bespreekbaar te maken, heeft de gemeente Venray met de dorpsraad afgesproken te peilen of de komgrens eventueel verplaatst kan worden in noordelijke richting, waar de bebouwingsgraad hoger is en het beeld van de weg dus beter pas bij een binnen-de-komsituatie. Als er draagvlak is in het dorp, gaat de gemeente verder op onderzoek uit. 'We moeten bezien wat de technische, financiële, ruimtelijke en milieutechnische consequenties zijn van zo'n komgrensverplaatsing en of deze in verhouding staan tot de winst op het gebied van verkeersveiligheid'. Voor een komgrenswijziging is uiteindelijk ook een raadsbesluit nodig, dus dat gaat allemaal niet over één dag ijs.

Wat de consequenties van een kombordverplaatsing zijn voor mensen die in het gebied wonen, is volgens de gemeente nog niet duidelijk. 'Onder meer de planologische en milieutechnische consequenties moeten nog onderzocht worden. Er is vooralsnog geen sprake van een voornemen de komgrens te verplaatsen, daarvoor is nog te weinig bekend. We moeten echter ergens beginnen'.