Kort parkeren in centrum van tafel

VENRAY | De plannen van het college om zeven parkeerplekken aan de Kruisstraat en de Paterslaan in te richten als zogenaamde kort-parkeerplaatsen gaan niet door. Bezwaren van omwonenden en de Klankbordgroep Vergeten Driehoek (in totaal werden er 24 ingediend) werden door de bezwarencommissie overgenomen. Het college neemt daarom het advies van de commissie ter harte om de plannen terug te draaien.

Door Henk Baltussen

Met het inrichten van parkeerschijfzones in de twee straten wilde het college de parkeerproblematiek en de daarmee gepaard gaande overlast in de buurt aanpakken. Die problemen worden voornamelijk veroorzaakt door bezoekers aan de twee coffeeshops die in de Vergeten Driehoek zijn gevestigd.

Jaarlijks komen daar een half miljoen bezoekers op af om er boodschappen te doen. De Vergeten Driehoek omvat Henseniusstraat, Henseniusplein, Leeuwstraat, Langstraat en Paterslaan en ook in de directe omgeving het Gouden Leeuwplein inclusief het Pastoor Wijnhovenpark, Sint Antoniusstraat, Mgr. Verrietstraat en de Kruisstraat.

Klankbordgroepvoorzitter Theo Swinkels is tevreden met de uitkomst. "Wij vinden in principe dat je niets moet doen om bezoek aan de coffeeshops mogelijk te maken. De klankbordgroep was in eerste instantie verdeeld over het plan, maar heeft uiteindelijk ingestemd toen de zeven kort parkeerplaatsen als een proef werd aangemerkt. Dat draagvlak verdween toen later bleek dat er van een proef geen sprake was en er al verkeersbesluiten waren genomen. Dat was niet afgesproken. Dit omdat dit snel geregeld kon worden en ook tijdelijk van aard zou zijn als de proef niet zou slagen. Uit de verkeersbesluiten blijkt nergens dat dit een proef of iets van tijdelijke aard is. Het merendeel van de klankbordgroep is dus tegen de plannen."

Swinkels bevestigt dat er veel weerstand van omwonenden tegen de parkeerplannen is. De ruim twintig bezwaarschriften tonen dat volgens de klankbordgroepvoorzitter aan. "Veel meer omwonenden hebben geklaagd, maar dat niet in bezwaarschrift verpakt."

De zienswijzen op de parkeerplannen konden tussen 10 mei en 21 juni worden ingediend. Op 30 september kreeg het college het advies van de commissie bezwaarschriften in de bus.