'U bent advocaat, rechter en beul'

Venray | ProVenray-fractieleider Joep Gielens slaagde er dinsdag tegen middernacht niet in om wethouder Anne Thielen opzij te zetten als bestuursvoorzitter van sociale werkvoorziening NLW Groep Venray, die ook in Horst aan de Maas en Peel en Maas opereert. Van de gemeenteraad mag Thielen verder bij de NLW. Wel zegde Thielen toe dat onderzocht wordt of NLW op bestuurlijk vlak aanpassingen behoeft. Komend voorjaar komt daar meer duidelijkheid over.

Door Henk Baltussen

Gielens riep Thielen in een extra debat tijdens de raadsvergadering ter verantwoording omdat zij in zijn ogen geblunderd heeft als NLW-voorzitter. Thielen zou de problemen tussen NLW-bestuurder Peter Fleuren (in oktober opgestapt) en de ondernemingsraad (OR) fout hebben ingeschat en gemanaged. Op die manier verdween het vertrouwen van de OR in Thielen en het bestuur (bestaande uit negen wethouders uit de drie gemeenten) als sneeuw voor de zon. Allerlei onverkwikkelijkheden speelden zich af tussen OR en Fleuren (eerder wethouder in Peel en Maas) en later ook het bestuur. De OR voelde zich in de kou staan. Dossiers kwamen op straat te liggen, er werd volop met modder gegooid.

Alle mailverkeer en dossiers die aangaande de problematiek voorhanden waren stuurde Gielens naar de Venrayse fracties, zodat ze zich een mening konden vormen over de situatie. Voor Gielens was al duidelijk dat de positie van Thielen als bestuursvoorzitter onhoudbaar was geworden. Maar hij kreeg daarvoor de handen niet op elkaar bij de andere fracties.

CDA-fractieleider Toon Loonen nam zijn partijgenoot Thielen vurig in bescherming. Hij noemde Gielens een advocaat, rechter en beul tegelijk en een verlengstuk van de OR. "Bij de dossiers die u stuurde zaten vertrouwelijke stukken. U weigerde echter de bron prijs te geven. Zo is het voor mij onmogelijk de stukken te verifiëren." Daarom kon Loonen er verder niets mee. Ook gaf Loonen aan dat maandag 21 oktober (toen tijdens een bijeenkomst betrokken partijen openheid van zaken gaven zover als mogelijk was) duidelijk werd dat aan oplossingen wordt gewerkt. "That's it", sloot Loonen af. Ook Tino Zandbergen van Venray Lokaal nam Gielens de maat en zei niet veel te kunnen met alle informatie die rond de turbulente laatste tijd naar buiten kwam. "Thielen wordt stevig aangepakt. Maar wat moet je met vertrouwelijke stukken aan? Er staan nogal wat beschuldigingen in. En hoe zit het in de andere twee gemeenten? Hoe gaan ze er daar mee om? Cijfers zouden kloppend zijn gemaakt. Dat is nogal wat."

Lees verder op pagina 7.