Staking ziekenhuizen op 20 november?

VieCuri hoopt op snel akkoord met bonden

Venray-Venlo | "Zowel het lokale actiecomité als het bestuur van VieCuri hopen dat de voorgenomen landelijke staking op woensdag 20 november niet nodig is en dat voor die tijd een akkoord is bereikt tussen de bonden en de NVZ. Maar is dit niet het geval, dan heeft het actiecomité, bestaande uit een vertegenwoordiging van onze medewerkers, aangegeven te willen aansluiten bij de landelijke staking."

Dat meldt een woordvoerder van het VieCuri-ziekenhuis in Venray en Venlo. "Afgesproken is dat de voorbereidingen hiertoe in goede afstemming met het bestuur en management van VieCuri plaatsvinden. Over de precieze invulling van het programma overlegt het actiecomité met de vakbonden. Het is nu te vroeg om daar al duidelijkheid over te geven."

Als de staking doorgaat, zullen bepaalde afdelingen een zondagsdienst draaien en geplande afspraken verzet worden. "Op dit moment wordt geïnventariseerd welke afdelingen mee willen doen met de staking. En ook voor welke locatie(s) het geldt. De spoedeisende hulp blijft in ieder geval open. Patiënten met spoed worden dus altijd geholpen. Dit geldt ook voor bevallingen. Ook chemotherapie en dialyse zijn uitgezonderd van de actie. Ten slotte krijgen patiënten die al zijn opgenomen de zorg die ze van ons gewend zijn. Zodra er meer bekend is, informeren wij zo spoedig mogelijk alle betrokkenen. Patiënten voor wie de stakingsdag gevolgen heeft, stellen we persoonlijk op de hoogte, bijvoorbeeld om hun afspraak te verzetten."

De Raad van Bestuur respecteert het recht van medewerkers om actie te voeren. "We vinden het belangrijk dat er een goede CAO komt voor onze medewerkers. Maar we zijn ons ook bewust van de impact die deze actiedag kan hebben. Als de staking er komt, doen wij er samen met het actiecomité alles aan, om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen en de gevolgen voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken."
De bonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV Zorg & Welzijn hebben al geruime tijd een cao-conflict met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Ze willen dat er een structurele loonsverhoging komt en een extra toeslag voor personeel dat op het laatste moment wordt opgeroepen om te werken. Ook willen ze betere afspraken over werk- en rusttijden, nieuw personeel en behoud van bestaand personeel.