Afbeelding
Foto: Rikus ten Brücke

Van bloemenkelder tot modern tuincentrum

Venray | Toon en Mia Poels begonnen in 1969 met de handel in snijbloemen vanuit de kelder van hun woning aan de Langstraat in Venray. In de jaren die volgden groeide het bedrijf gestaag door. In 1977 werd tuincentrum Thuylshof gebouwd en vanaf 1989 is het tuincentrum bekend onder de naam Intratuin. In het weekeinde van 2 en 3 november bestaat het bedrijf 50 jaar en dat gouden jubileum wordt gevierd.

Door Willem Menting

Inmiddels staat Ine van Dijck aan het roer van het tuincentrum samen met haar zus Angèle en zwager Joris van der Velden. Intratuin Venray is de laatste maanden grondig gerenoveerd. Zo werd onder meer de entree compleet vernieuwd met grote snijbloemenafdeling en de buitenafdeling werd deels overdekt. Het hypermoderne tuincentrum is nu weer toekomstbestendig.

In al die jaren is er natuurlijk veel veranderd. Toon Poels begon in de jaren 60 immers op de fruit- en groenteveiling en later op de bloemenveiling. Hij behoorde zelfs tot de oprichters van de bloemenveiling in Venlo. Op die manier was hij zeven dagen per week betrokken bij de bloemenhandel. Zo is ook de specialisatie in snijbloemen ontstaan. Vanuit de kelder van hun woonhuis aan de Langstraat in Venray werd er door Toon en Mia gehandeld in snijbloemen. Enkele jaren later kwam daar ook particuliere verkoop bij. "Dat wij bloemen verkochten was snel in heel Venray bekend. Klanten stonden op de gekste tijden aan de voordeur om bloemen te kopen. We hielpen eigenlijk altijd, ook als het 23.00 uur 's avonds was. De handel groeide gestaag en uiteindelijk was het noodzakelijk om het bedrijf te verplaatsen.", zegt Mia. Tegenover het woonhuis werd in 1977 Tuincentrum Thuylshof gerealiseerd. Op die plek is het tuincentrum tot op de dag van vandaag gevestigd. "Het was beter dat het bedrijf losgekoppeld werd van het woonhuis", vertelt Toon. Hij was altijd naar de veiling of elders inkopen, Ook was hij veertig jaar fanatiek scheidsrechter in het amateurvoetbal. "Het is ook een bijzondere plek", legt Mia uit. "Op de plek waar Thuylshof werd gerealiseerd stond mijn ouderlijk huis. In de boerderij D'n Thuul die hier ooit stond ben ik geboren. Mijn vader heeft de eerste steen van Thuylshof gelegd."

Het echtpaar kreeg al snel hulp van buurtgenoten. Zo ging Toon samen met Jo Smits naar veilingen om de inkoop te verzorgen en Ria de Keyzer hielp met de organisatie en de winkel met de inkoop en planning. "Ook de jongeren in de buurt hielpen graag een handje mee. Veel jeugd had een bijbaantje bij ons tuincentrum." Ook Ine en Angèle werden inmiddels geboren. Zij groeiden op tussen de bloemen en planten, maar dat Ine deel zou uit gaan maken van het bedrijf was geen uitgemaakte zaak. "Lange tijd was dat niet de bedoeling, maar ik ben er toch ingerold. Het is erg leuk." Omdat het bedrijf verder bleef groeien, werd uiteindelijk de aansluiting gezocht met Intratuin. In 1989 sloot het bedrijf zich bij de formule Intratuin aan. Ook in 2019 heeft GROEN en de verkoop van snijbloemen een speciale plek bij het familiebedrijf. Intratuin Venray is meer dan alleen een tuincentrum. Ook op het gebied van interieur en accessoires voor zowel in- als buitenshuis kun je bij Intratuin terecht. Ook kunnen de klanten op adem komen in het tuincafé onder het genot van een kopje koffie, stukje vlaai of een broodje.

Afbeelding
Afbeelding