Afbeelding
Foto: Persfoto

Planehunting in WOII

Geijsteren | Stichting Cultuurpodium Geijsteren hield zaterdag 19 oktober op Kasteelplaats Geijsteren een lezing over planehunting in WOII.

"Als we met de nabestaanden van de omgekomen vliegers spreken, is de cirkel rond. Daar doen we het voor." Als Joop Hendrix deze opmerking maakt aan het eind van zijn lezing over het werk van de groep Planehunters, wordt het nog stiller in de tent. Hendrix, gepensioneerd F16-piloot, heeft samen met een lokale groep geïnteresseerden in een jaar tijd onderzoek gedaan naar alle vliegtuigen die in de huidige gemeente Venray in WOII zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt.

Van brainstorm, via brononderzoek, getuigenverslagen, opgravingen, 'technische recherche', tot het speuren naar nabestaanden: de resultaten van dit gedegen speurwerk zijn vastgelegd in een zeer leesbaar naslagwerk dat inmiddels zijn derde druk heeft beleefd.

Joop Hendrix is een ervaren verteller die zijn toehoorders volgens de organisatie 'heeft getrakteerd op een boeiend verslag van een indrukwekkende zoektocht'.

Foto: Harrie Eijssen.