Bestuur en vrijwilligers van ATV Venray nodigen iedereen van harte uit voor het eerste atletiekcafé.
Bestuur en vrijwilligers van ATV Venray nodigen iedereen van harte uit voor het eerste atletiekcafé. Foto: Henk Lammen

Eerste atletiekcafé

Venray | ATV Venray houdt op vrijdag 15 november haar eerste atletiekcafé.

In clubgebouw 't Wisselpunt aan de Sportlaan 1 is er dan een informele en gezellige avond boordevol informatie over atletiek. Onder de noemer 'Atletiek biedt zoveel meer dan Hardlopen!' heeft Atletiek- en Triatlonvereniging Venray een drietal gastsprekers uitgenodigd om te komen vertellen over hun successen en wat daar zoal bij komt kijken. Ongeacht de mate van voorkennis van of betrokkenheid bij atletiek, de sprekers zullen zeker iedereen weten te boeien met de verhalen over hun ervaringen.

De Venrayse atletiekvereniging, die in 1976 werd opgericht en inmiddels zo'n 400 leden kent, heeft aan de Sportlaan een prachtig complex met een eigen clubgebouw. Terecht wordt hier gesproken van sportcomplex, want er valt zoveel meer sport te beleven dan alleen hardlopen op de baan. Juist om die andere onderdelen van de atletiek onder de aandacht te brengen, ontstond het idee om succesvolle en ervaren atleten hierover te laten spreken. Het lukte de initiatiefnemers inderdaad deze vast te leggen voor 15 november, in de hoop zo meer mensen enthousiast te krijgen en wellicht zelfs in een mate dat ze die onderdelen willen gaan oppikken en beoefenen. De ervaring heeft namelijk geleerd dat het merendeel van de mensen uit de regio, ATV Venray enkel maar associeert met hardlopen. De spring- en werponderdelen zijn vaak minder bekend maar wel zeker net zo intens als het hardlopen waar het gaat om het trainen en het presteren. Het idee achter het organiseren van deze avond kent nog een tweede doel. Al denkt bijna iedereen dat atletiek een individuele sport is, er is wel degelijk ook sprake van teamsport. Zo zijn er voor alle leeftijdscategorieën competities en geldt voor de senioren dat je net als bij voetbal kunt promoveren en degraderen. Een competitiewedstrijd beslaat alle werp- en springonderdelen en de korte en middellange loopnummers. Met een ploeg ga je naar zo'n wedstrijd toe en kun je bij elk onderdeel punten verdienen op basis van de geleverde prestatie. Doorgaans doet een atleet op zo'n wedstrijddag mee aan twee onderdelen waarbij het dus zaak is dat elk onderdeel wel bezet is. Immers, verstek laten gaan levert geen punten op.

Bij ATV Venray draait bij jeugd de competitiedeelname op volle toeren. De pupillen en ook de cd-junioren zijn als team duidelijk zichtbaar op wedstrijddagen. Dat geldt helaas nog niet zo voor de oudere atleten. Juist door afwezigheid van de springers en de werpers, laat ATV Venray bij deze categorieën het momenteel afweten. En dan te bedenken dat een wedstrijddag in het algemeen een hele dag lekker buitensporten is met respect voor elkaars prestaties. Bovendien bied je zo'n treffen de kans biedt om ervaringen uit te wisselen. Waarmee de atletieksport ook direct het sociaal aspect toont.

Het drietal sprekers dat ATV Venray heeft uitgenodigd, kan daar zeker over meepraten.

Anne Knijnenburg is 17 jaar en een veelzijdig meerkamptalent. Op de ranglijst over 2019 staat de B-juniore bij het onderdeel 7-kamp op een verdienstelijke 15e plaats. In 2018 werd ze zowel op de 800m als de 1500m Nederlands kampioene. Toch kiest ze ervoor haar veelzijdigheid verder te ontwikkelen binnen de meerkamp. Johan van Lieshout was van 1999 tot 2017 in het bezit van het Nederlands record speerwerpen met een afstand van 80.51m. Via de schoolatletiek werd hij liefhebber van het speerwerpen en houdt hij zich sinds het einde van zijn actieve carrière bezig met het promoten van dit technische atletiekonderdeel, het ontwikkelen van leerlijnen en het trainen van clubtrainers.

Jesper van der Wielen is 28 jaar en gaat al vanaf zijn zevende hardlopend door het leven. Als B-junior koos hij definitief voor de hardloopsport. Hij begon met het lopen van de 800m en 1500m en legde daarmee de basis voor zijn huidige snelheid op de langere afstanden. De huidig Nederlands kampioen Halve Marathon in een fraaie tijd van 1.02.56 heeft ook scherpe tijden staan op de "wat kortere" afstanden.

Het programma

De jeugd vormt momenteel het hart van de atletiekbeleving in Venray. Daarom is er op 15 november van 18.00 – 19.30 uur eerst een programma, met de gastsprekers, speciaal voor hen, maar ook jonge niet-leden zijn zeker welkom.

Vanaf 19.45 uur staat het clubgebouw open voor alle volwassen belangstellenden. Om 20.00 uur komen alle gastsprekers aan het woord met hun verhalen. Dit informatieve deel gaat duren tot ongeveer 22.00 uur waarna wordt afgesloten met een gezellige nazit.

Onder het genot van een hapje en drankje kan zo verder worden gesproken over atletiek en de toekomst van ATV Venray.