Federatie luidt noodklok

VENRAY | De terugloop van jeugdige muzikanten is dusdanig groot dat de Federatie van Muziekgezelschappen in de gemeente Venray (FMV) hierover bij het gemeentebestuur de noodklok luidt. "We willen niet de hand ophouden", zegt Wim De Schryver, voorzitter van de Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray. "We willen met de brandbrief het probleem onder de aandacht brengen."

Door onze redactie

Dat de brief nu op de mat van het gemeentehuis valt, is niet toevallig. Het nieuwe gemeentelijke subsidiebeleid wordt binnenkort vastgesteld. De FMV, waarbij elf fanfares, harmonieën en muziekgezelschappen zijn aangesloten, wil dat de gemeenteraad bij het vaststellen van het nieuwe subsidiebeleid rekening houdt met de zorgen van de muziekgroepen. De verschillende subsidiestromen worden momenteel tegen het licht gehouden. "Het wordt allemaal heroverwogen", zegt De Schryver, die het erg zuur zou vinden als de huidige subsidiebedragen, om onder meer de dure muzieklessen deels te kunnen betalen, voor de muzieksector zouden komen te vervallen.

De Euterpe-voorzitter en spreekbuis voor de andere muziekgezelschappen wijt de terugloop onder meer aan de opheffing van Kunstencentrum Jerusalem, dat eerder in Venray verantwoordelijk was voor het muziekonderwijs. "Na sluiting van het KCJ is het snel gegaan", zegt De Schryver.
Precieze cijfers van de terugloop van leerlingen kan hij niet geven. Nog niet, want met Cultura Venray worden die getallen momenteel in beeld gebracht. "Wel kan ik de situatie bij Euterpe aangeven", zegt De Schrijver. "Waren er tien jaar terug nog zo'n veertig tot vijftig jeugdigen in opleiding, momenteel zijn het nog zo'n zes tot zeven." Een tijd terug zijn de opleidingsorkesten van vijf muziekverenigingen al samengebundeld in één orkest en enkele muziekleraren stoppen met lesgeven door gebrek aan studenten.
Overigens is over de hele linie een dalende trend waarneembaar van leden bij de verenigingen, laten de elf FMV-leden in de gezamenlijke brief het college weten. 'Een mooi stuk volkscultuur dat tevens diverse inwonersgroepen verbindt, dreigt voor een groot deel verloren te gaan'.

Acties en andere initiatieven van de muziekgroepen om jeugd aan zich te binden, hebben volgens De Schryver maar matig succes. "Dat scholen geen muziekonderwijs meer hoeven geven, helpt er ook niet aan mee." Tijdens het Sprekersplein wil het FMV de situatie toelichten.