De metselaars Martien en Wiel Gooren, Henny Jenner (kerngroep) en Hay Gooren (gilde) bij de nieuwe kasteelpoort.
De metselaars Martien en Wiel Gooren, Henny Jenner (kerngroep) en Hay Gooren (gilde) bij de nieuwe kasteelpoort. Foto: Rikus ten Brücke

Kasteelpoort als opmaat voor meer

BLITTERSWIJCK | De nieuwe kasteelpoort in Blitterswijck is niet alleen een fraai stukje metselwerk van vaklui pur sang, het moet ook de start zijn van meerdere projecten om de verwoeste burcht weer deels zichtbaar te maken. Het historisch verantwoord bouwsel wordt 9 november geopend.

Door Henk Baltussen

Nee, het zijn geen huis-, tuin- en keukengevelstenen die de broers Martien en Wiel Gooren voor de poort gebruikten. "Ze komen van een steenfabriek in Maastricht die gespecialiseerd is in het bakken van gevelstenen die er oud uitzien", weet Wiel te vertellen. "We hebben er voor de poort zo'n 7.500 gebruikt." De drie onderdoorgangen vormen met de kantelen het karakteristieke beeld van een oude slotpoort. Die van het Bitterswijckse kasteel werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers compleet met de grond gelijkgemaakt. Met behulp van een foto trokken de metselende broers de poort zo getrouw mogelijk op in slechts een week of zes.

In het midden, boven de hoofdingang, komt een een kruis te staan. "Toevallig heb ik er thuis nog eentje staan", zegt Hay Gooren. "Dat komt erop." Aan beide kanten van het kruis plaatsen de broers twee koperen bollen, afkomstig van de plaatselijke koperslager Ton Wolters. Tussen de hoofdpoort en de kleine doorgang rechts is een nis voor drie wapenstenen, die enkele jaren na de verwoesting van het kasteel tussen het puin werden teruggevonden. Lange tijd waren ze kwijt, totdat ze een jaar of zes terug weer opdoken en de toenmalige eigenaar ze aan het dorp terug schonk.

Henny Jenner, lid van de plaatselijke kerngroep, en gildeman Hay Gooren (jawel, de metselaars zijn z'n broers), zijn twee van de aanjagers van de herbouw van de poort op het terrein van het St. Antonius Abt Gilde. Het gildegebouw krijgt er met de poort voor de deur extra cachet door. Jenner: "De gemeente is enthousiast, ze doneert ook een bedrag. In totaal kost het zo'n 17.000 euro. Het geld is via sponsoren en subsidies bijeen gesprokkeld. Afgesproken is dat voor 26 november, de dag dat Blitterswijck 75 jaar terug is bevrijd, de poort geopend wordt. Dat halen we dus. Gaandeweg de bouw werd bij ons de gedachte steeds sterker om nog meer op het kasteelterrein te gaan doen. De bedoeling is bijvoorbeeld om muurtjes en meer poortjes op te metselen om de contouren van het kasteel te tonen. Het moet een mooi gebied worden waar wandelaars en fietsers terechtkunnen en de gilde krijgt zodoende een prachtig terrein tot zijn beschikking." Zaterdag 9 november landen bij de poort vier parachutisten, van wie er drie een schaar bij zich hebben om linten bij de drie poortingangen door te kunnen knippen. De vierde para valt met een wijwaterkwast uit de hemel. "Pastoor Huub van Horne wil de poort graag inwijden", zegt Jenner. "Dat regelen we dan natuurlijk." 's Avonds vindt in De Zaal een bevrijdingsconcert plaats, georganiseerd door muziekvereniging Moed en IJver.