Sanne Aben en Roel Sanders exposeren bij een (zelf)portret van Kim Pattiruhu.
Sanne Aben en Roel Sanders exposeren bij een (zelf)portret van Kim Pattiruhu. Foto: Henk Lammen

Kunstnaarcafé in trek

Venray | Het is alweer de vijfde editie van het Kunstnaarcafé in het Odapark in Venray. Op woensdag 27 november is fotografe Kim Pattiruhu te gast om de bezoekers mee te nemen in haar werk en werkwijze. De avond begint om 19.30 uur, de lezing om 20.00 uur.

Eind mei 2018 stond de eerste editie van het Kunstnaarcafé op de rol, een initiatief van Odapark Venray en Cultura Venray. "De eerste opzet was om mensen die geïnteresseerd zijn in of zich bezighouden met beeldende kunst een informele avond aan te bieden met een centraal thema. Het concept is inmiddels breder getrokken. Kunst in de openbare ruimte in Horst en Venray, in de meest brede zin. Zoeken wat het publiek aanspreekt en dat door het uitnodigen van een gast specifiek vormgeven", legt Sanne Aben van Cultura Venray uit. Roel Sanders, beeldend kunstenaar en educatief medewerker bij Odapark Venray, vult aan. "Het publiek kan kennismaken met de inhoudelijkheid van kunst en het belang ervan voor de samenleving in het algemeen en de mens zelf in het bijzonder. De lezingen die we aanbieden, vind je normaal alleen in de randstad, niet in deze regio. Het varieert van grote namen tot kunstenaars die hier exposeren." De vier voorgaande lezingen werden met gemiddeld 50 bezoekers naar tevredenheid bezocht. Het doel is ook niet om kaskrakers naar Venray te halen. Sanders: "We willen prikkelende sprekers, persoonlijkheden, binnenhalen. Mensen die de aanwezige bezoekers aan het denken zetten en uitdagen om in discussie te gaan. De avond moet de lading van de titel, kunst naar het café brengen, dekken. Lezingen over beeldende kunst, maar het kan ook gaan over kunst in relatie tot de natuur." Voor het organiseren van de activiteit ligt geen grote zak geld klaar. Met een bescheiden budget, op kleine schaal, probeert de organisatie toch bijzondere mensen aan zich te binden. Inspelen op de actualiteit is bijvoorbeeld ook een optie. Aben: "Vandalisme in het Odapark, het vernielen van de beelden in het park, is op dit moment een item. Ik kan me voorstellen dat we een psycholoog uitnodigen die komt vertellen waarom mensen iets vernielen. Kunst vernielen. We willen op alle mogelijke manieren ruimte maken voor hedendaagse kunst en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast kunnen we het Odapark onder de aandacht brengen van een groter publiek. Wat het park betekent voor Venray en Nederland." Tickets kosten in de voorverkoop 5 euro, aan de deur 7,50 euro. Ze zijn te koop via www.venraytickets.nl. Er zijn maximaal 120 plekken beschikbaar.

Kim Pattiruhu

"Als je stil wilt staan bij het verleden, moet je vertragen in het heden." Tijdens het Kunstnaarcafé zal Kim Pattiruhu de bezoekers meenemen in haar werk en werkwijze. Kim Pattiruhu (Vlissingen, 1982) woont in Tilburg, exposeert op tal van plekken in het land en werkt, als freelancer, voor diverse en uiteenlopende opdrachtgevers. Voor Kim is fotografie (en film) een middel om een wereld die voor de gehaaste hedendaagse mens normaal verborgen blijft in beeld te brengen. Vanuit een esthetische drang registreert ze op eigenzinnige wijze de verhalen van mensen, momenten en landschappen. Als kind opgegroeid op Walcheren (Zeeland) ontwikkelde ze een haat-liefdeverhouding met de zee, de wind, de stille weidse uitzichten en de verdedigingswerken (bunkers, burchten en vestingwerken) vanwege de nietigheid die ze ervaart als mens ten opzichte van deze noeste elementen. Ze noemt zich onderzoekend fotograaf; als mens stelt ze levensvragen vanuit een diepgewortelde drang om het leven en al zijn rauwe randjes te begrijpen. Met veel gevoel voor detail zoekt ze het verhaal van het onooglijke en onaanzienlijke, van de schoonheid van het alledaagse. Kim zal een inzicht geven in haar beeldende werk, waaronder het project rondom haar Molukse roots, over hoe haar huisdier Francis Bacon het leven op zijn kop heeft gezet en hoe zij omgaat met het onzekere bestaan als beeldend kunstenaar."