Vanaf links kapelaan Marthoma, Netty van Reenen en Peter Verhaegen.
Vanaf links kapelaan Marthoma, Netty van Reenen en Peter Verhaegen. Foto: Henk Lammen

'Eén grote familie'

Venray | Werkgroep De Herberg houdt op woensdag 25 december, eerste kerstdag, voor de zesde keer in successie een kerstdiner in de pastorie van de Paterskerk in Venray. "Het is die dag een grote familie aan tafel", zegt Peter Verhaegen, die al enkele jaren gezellig aan tafel aanschuift.

Door Henk Lammen

De toenmalige Franciscusgroep Venray nam in 2014 het initiatief voor een kerstdiner. Insteek was om eenzame mensen samen met anderen het kerstfeest te laten vieren. Na het uiteenvallen van de Franciscusgroep werd het initiatief voortgezet onder de vlag van werkgroep De Herberg. De doelgroep is nu ook breder. "We willen iets tastbaars doen voor de mensen in de Venrayse parochies. Niet alleen mensen die eenzaam zijn, maar ook om de mogelijkheid te bieden sociale contacten met elkaar te leggen. In feite is iedereen welkom die er behoefte aan heeft om Kerstmis met anderen te willen vieren", zegt Netty van Reenen, organisator en een van de initiatiefnemers van het kerstdiner. In zes jaar tijd is het uitgegroeid tot een begrip. "Mensen voelen zich welkom en krijgen een heerlijk diner voorgeschoteld. Met alle toeters en bellen. Van een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht tot en met de drankjes. Het familiegevoel is het belangrijkste. Het was ooit onze wens om familietafels te creƫren, een plek waar mensen samen kunnen zijn en samen kunnen eten. Een plek die warmte uitstraalt." Een gedachte die door kapelaan Marthoma Alexander van Venray ten volle wordt onderstreept. "Het is een christelijke manier om mensen uit te nodigen aan tafel. Om samen met elkaar te eten, elkaar in contact te brengen. Net zoals God Maria vertrouwde als zijn instrument, is ook dit initiatief dat uit een goed hart komt. Leven in dankbaarheid, geven en niet alleen voor jezelf."

"De eerste keer was de drempel metershoog", zegt Peter Verhaegen. "Ik ben met lood in de schoenen gegaan, was echt benieuwd wat op me af zou komen. Binnen vijf, tien minuten was het ijs gebroken. Ondanks het feit dat er voor mij alleen onbekenden binnen waren." Over een kleine twee maanden gaat hij voor de vierde keer. "De gezelligheid is die dag het allerbelangrijkste. En die moet je toch zelf maken. Voor mij voelt het in ieder geval of ik met een grote familie aan tafel zit." Een vrijwillige bijdrage voor het kerstdiner is niet verplicht, maar wel welkom. Netty: "Op een tafeltje staat een pot waarin mensen een bijdrage kunnen doen. Maar doen ze dat niet dan is het ook prima. Dankzij sponsors draaien we ieder jaar quitte. Zo krijgen we op onze boodschappen bij Plus Guido van Dijck 25 procent korting. En op de dag zelf hebben we geen omkijken. Er zijn genoeg vrijwilligers om een handje te helpen met tafels afruimen, of afwassen. En ook de deelnemers steken de handen uit de mouwen." Verhaegen neemt het slotakkoord voor zijn rekening. "Ik wil nu al weer alle vrijwilligers bedanken voor hun goede verzorging. Vooral Netty en haar man Johan. Wat al die mensen voor ons betekenen, is fantastisch. Daar ben ik hen heel dankbaar voor."

Aanmelden voor het kerstdiner kan tijdens inloopochtenden (iedere woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur) in de Paterskerk of telefonisch via Netty en Johan van Reenen, telefoon 0478-581562. Er kunnen maximaal 40 mensen aanschuiven aan tafel.