Familie Van den Heuvel – Wismans
Familie Van den Heuvel – Wismans Oude foto

Familiefoto

Venray | Deze foto is uit 1929. Joseph Thomas (Sjef) van den Heuvel werd op 21 december 1893 in Venray geboren als zoon van Martinus van den Heuvel en Maria Gertruda Nijssen.

Op 18 april 1924 trouwde hij met Antonia Maria (Marie) Wismans. Zij werd op 18 augustus 1896 in Venray geboren als dochter van Gerardus Wismans en Maria Gertrudis Litjens. Het gezin woonde aan de Leunseweg 15 en ze kregen zeven kinderen. Sjef verdiende de kost als vertegenwoordiger van de petroleummaatschappij. Hij was depothouder van de APC (American Petrol Company) beter bekend onder de naam 'de Automaat', genoemd naar het reclameblad van de maatschappij. Vroeger werd in menig huishouden gebruikgemaakt van petroleum als brandstof. Men gebruikte petroleumlampen om te verlichten en een petroleumstel om de maaltijd op te koken. Ook het water voor de thee of de afwas werden erop verhit. Petroleum was te koop bij de drogist of bij de petroleumman of olieboer, een zelfstandige die met een kar langs de deuren ging. Hij vulde de voorraadvaten en deed kleinere hoeveelheden in petroleumkannen. Sjef leverde petroleum in het noordelijke deel van de regio tot Boxmeer en Sint Anthonis. In 1910 werd Jaap Swinkels van de Sint Antoniusstraat als rayonchef aangesteld. Na zijn overlijden werd het rayon tijdelijk overgenomen door Petran Clephas. Arnold Egelmeers bleef werkzaam in de kom van Venray. De petroleum werd los verkocht en overgeheveld in vierkante kannen van vier liter. De brandstof kon bij de venters aan huis worden gekocht. Na 1940 verdween het beeld van de petroleumventers uit Venray.
Sjef overleed op 13 juni 1966 en Marie op 29 juli 1981, beiden in Venray. Op de foto Marie en Sjef van den Heuvel-Wismans met hun dochters Annie en Truus (r) op de schommel. Links voor zit Mien in het karretje en zoon Teng zit op de fiets. Teng werd later onderwijzer aan de Henseniusschool in Venray en trouwde met Jacqueline van den Munckhof, die ook in het onderwijs zat.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray