Luuk van Meijel geniet met volle teugen van het leven in de Spaanse stad Valencia.
Luuk van Meijel geniet met volle teugen van het leven in de Spaanse stad Valencia. Foto: Luuk van Meijel

Luuk van Meijel

Valencia | Luuk van Meijel (26) gooide begin 2019 het roer rigoureus om. Samen met zijn vriendin Hanneke Jadach emigreerde hij naar Spanje. Sinaasappelstad Valencia werd, ondanks dat ze hun huis nog nooit met eigen ogen hadden gezien, hun nieuwe thuis. Van Meijel, geboren en getogen in Ysselsteyn, heeft nog geen seconde spijt gehad van de stap naar de zon. "Het is ontzettend fijn hier. We hebben deze stap zorgvuldig voorbereid en het was even wennen, maar we zijn echt op onze plek hier."

Door Willem Menting

Samen met vriendin Hanneke begon Van Meijel in 2018 het bedrijf Offbeat Marketing. Het stel houdt zich bezig met online marketing voor bedrijven. Ze werken voornamelijk met Nederlandse partijen. "Met Spaanse bedrijven verloopt de communicatie nog niet optimaal. We nemen veel uit handen voor onze klanten. We zorgen er in eerste instantie voor dat bedrijven beter vindbaar zijn via Google en op social media. Daarnaast houden we onder meer websites bij en helpen we met het vertellen van een bedrijfsverhaal."

Het bedrijf van de Nederlanders is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Valencia. Omdat het gebouw wordt gedeeld met Spaanse ondernemers verloopt de integratie vrij soepel. "We zijn ontzettend goed opgevangen en de mensen hier zijn erg aardig en behulpzaam. De Spaanse taal is nog wel een dingetje. We hebben natuurlijk wel lessen gevolgd, maar daar zijn we tijdelijk mee gestopt. We willen eerst de grammatica die we in de lessen hebben gehandeld goed onder de knie krijgen. Daarna pakken we de Spaanse les wel weer op, want we willen de taal zo snel mogelijk goed beheersen."

EERSTE BEZOEK

Zo'n vijf jaar geleden kwam Van Meijel voor het eerst in Valencia. Samen met zijn ouders en zusjes was hij een paar dagen in de stad om te genieten van een welverdiende vakantie. "Gekscherend wees ik toen een appartement aan: 'Daar ga ik ooit wonen'. Mijn familie reageerde een beetje lacherig. Begrijpelijk ook, maar mijn gedachte van toen heeft me nooit echt losgelaten. Toen ik later met Hanneke terugkeerde naar Valencia was ze al snel verkocht. We stapten de metro in bij het vliegveld en toen we in de stad uitstapten, zei ze al: 'Ik zie ons hier wel wonen. Het voelt goed'."

Het contact met familie en vrienden in Nederland verloopt voor Van Meijel soepel. De moderne communicatiemiddelen maken het leven een stuk makkelijker. "We kunnen natuurlijk videobellen en met het vliegtuig ben je binnen een paar uur in Valencia. We hebben ook bijna ieder weekend bezoek. Vorige week waren er nog vrienden bij ons. Het contact is dan veel intensiever. In Nederland ging je misschien een paar uurtjes wat drinken. Hier trek je een paar dagen met elkaar op. Dus het heeft ook voordelen om ver weg te wonen. Met opa en oma gaat het contact wel wat moeilijker. Dat is soms wel lastig." Of Van Meijel Nederland gaat missen, durft hij nog niet te zeggen. "Tot nu toe is alles leuk. We hebben nog geen vervelende dingen meegemaakt. Ik weet niet hoe ik reageer als bijvoorbeeld mijn zusjes ooit kinderen krijgen. Misschien wil ik dan wel terug, maar het idee is om altijd in Spanje te blijven."

VALENCIA

Voor Van Meijel en zijn vriendin is Valencia een schot in de roos. De stad heeft veel te bieden, het klimaat is zeer aangenaam en de bevolking is erg vriendelijk. "Voor Spaanse begrippen is het een drukke stad, maar het is minder hectisch dan Amsterdam. Alles gaat een stuk gemoedelijker en het ligt aan de Middellandse Zee, dus we kunnen ook heerlijk op het strand bijkomen." Toch zijn er gewoontes die Van Meijel mist vanuit Nederland. "Soms heb ik zin in Hollandse kost. Gewoon lekker stamppot eten. Qua eten zijn er natuurlijk sowieso veel verschillen. In Nederland ga je lekker samen barbecueën. Hier eet je samen paella. Ook lekker, maar anders natuurlijk. Ook zijn ze hier gek op ham. Clichés over Spanjaarden zijn wat eten betreft waar."

De stad Valencia is plat en zodoende wordt er ook in Valencia fanatiek gefietst door de Nederlanders. "Fietsen worden hier wel veel gejat. We hebben net twee nieuwe mountainbikes, dus we zijn er zuinig op. We parkeren de fietsen netjes op ons balkon. Het is trouwens heerlijk om hier te fietsen in de omgeving. De drukte van de stad heb je binnen een kwartier fietsen ingeruild voor het rustige binnenland."

THUIS

Ondanks dat Van Meijel pas een paar maanden in Spanje woont, voelt het als thuis. "De fase van wennen is wel voorbij denk ik. Het leven speelt zich hier voornamelijk buiten af en dat bevalt ook wel. We zitten veel op het terras of op het strand. Als het wat kouder wordt, dan zal het even wennen zijn, maar dan gaan de terraskachels wel aan denk ik. Vèrkeslempkes noemt ons mam die. Die uitspraak heeft Hanneke overgenomen trouwens. Dus we hebben ook een stukje Limburgs in Valencia."

Meer informatie over de onderneming van Van Meijel en zijn vriendin is te vinden op www.offbeatmarketing.nl en www.onlinemarketingzelfdoen.nl.

Luuk van Meijel geniet met volle teugen van het leven in de Spaanse stad Valencia.