Eigenaar John Verkuijlen
Eigenaar John Verkuijlen Foto: dennisdaamen.nl

'De intentie om door te groeien is er'

Venray | Het filiaal van sportwinkelketen Sport2000 in Venray viert dit jaar het 20-jarig jubileum. "Maar het is niet alleen feest in Venray", zegt eigenaar John Verkuijlen (47). "Ook de filialen in Helmond, Veghel en Venlo vieren met een aantrekkelijke kortingsactie het feestje mee."

Na zijn middelbare schooltijd ging Verkuijlen meteen aan de slag bij Hypro Sport in zijn geboorte- en woonplaats Veghel. Hij verkaste naar Houtbrox in Uden om daar op de ski-afdeling zijn horizon en mindset te verbreden. Verkuijlen keerde vervolgens terug naar zijn eerste werkgever om als filiaalmanager in Uden te fungeren. Het volgende station op zijn pad werd vertegenwoordiger voor Zuid-Nederland bij Reebok Nederland. "In die tijd maakte ik voor mezelf een wittevlekkenplan, voor als ik een keer voor mezelf zou gaan beginnen. Op plek één stond Venray. Die kaart heb ik vervolgens in een lade gelegd." Zijn omzwervingen leidden hem naar Nike waar hij bijna twee jaar werkzaam was. "Ik vroeg me al snel af: 'is dit wat ik wil?' Het was veel reizen. Ik heb die kaart uit de lade gehaald."

De eerste plannen voor een eigen zaak waren daarmee geboren. Nummer één Venray bleef met stip de favoriete vestigingsplaats voor Verkuijlen. Hij vond in het oude pand van drukkerij Messemaekers aan de Grotestraat een mooie bestemming. Onder de vlag van de formule Helderman Sport opende de jonge ondernemer na een grondige verbouwing zijn eerste bedrijf. "Venray voelde meteen prettig aan. De mensen, de omgeving, de locatie, alles straalde warmte uit. Ik was er op mijn gemak." Op 21 oktober 1999 ging zijn wens in vervulling en opende hij de deuren in Venray. "Het ging als een tierelier. We hebben ons vanaf het eerste moment de benen onder het lijf gelopen. Door particulieren, bedrijven en verenigingen werden we met open armen ontvangen." Twee jaar na de start werd de benedenverdieping van 400 m2 uitgebreid met een bovenetage van 150m2. Verkuijlen werd benaderd om andere sportzaken over te nemen. "Dat trok me niet. Je weet nooit welke lijken er uit de kast rollen, en ik start liever met nul om daarna te bouwen." In plaats daarvan opende hij, inmiddels onder de naam Sport2000, een tweede vestiging Helmond (600m2). In 2008 gevolgd door een derde filiaal in zijn woonplaats Veghel (750m2). De volgende vestiging werd in oktober 2016 geopend in Venlo (950m²), nabij de
Maasboulevard.

Het waren niet alleen hoogtijdagen voor de Veghelse ondernemer. Toen eind 2008 de recessie toesloeg, was het voor de eigenaar van de drie Sport2000-filialen overleven. "We moesten even pas op de plaats maken. Het was een periode van hard werken, buffelen om te zorgen dat het goed bleef gaan. Met dank aan onze trouwe klanten, en naast particulieren de verenigingen en bedrijven, zijn we die periode goed doorgekomen."

Plannen om door te groeien zijn er, vooralsnog niet concreet. "We zien de toekomst positief in. We hebben alles in eigen beheer, van marketing tot inkoop. Daarnaast hebben we een eigen centraal magazijn in Veghel en vervoeren het intern filiaalverkeer zelf, heel professioneel allemaal. Ook zijn onze vestigingen actief met SPORT2000.NL, vanuit iedere vestiging versturen wij dagelijks vele pakketten naar de regio en de rest van Nederland. Clicks and Bricks, daar hebben wij gelukkig tijdig op ingespeeld. De potentie om door te groeien, ergens anders een nieuwe vestiging te openen, is er. Dat sluiten we ook niet uit, tenslotte gaat het om schaalvergroting. Onze twee grootste leveranciers Nike en Adidas maken de keus om alleen met internationale retailketens door te gaan, dat daarmee enorm veel potentie biedt voor ons. Door deze natuurlijke afbouw, en de actieve rol die wij spelen, komen er binnen nu en twee jaar veel kansen. Ik ambieer groei door het zoveel mogelijk uit eigen middelen te doen, en belangrijker: met onze eigen mensen."

Met SV Venray bestaat bijvoorbeeld al sinds 2001 een goede samenwerking. "Beide partijen zijn tevreden, dat is een mooie basis." Die kracht wordt versterkt door een andere filosofie. "We zitten kort op de bal. We signaleren snel nieuwe ontwikkelingen. Trends, nieuwe merken, modellen en kleuren in een collectie. Daar passen we continu ons assortiment op aan. De topvijftienleveranciers waar we intensief mee samenwerken, vormen daarbij de basis."

Twintig jaar, een jubileum dat wordt gevierd met een kortingsactie. Vanaf begin deze week geldt op alle artikelen, ook van de nieuwe collectie, een korting van twintig procent. En niet alleen in Venray. Ook in Helmond, Veghel en Venlo kunnen de trouwe klanten profiteren van de
jubileumactie.