Dialoog in theater


Venray | Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november wordt in de schouwburg van Venray de Dialoogtweedaagse gehouden. Liefhebbers van een écht gesprek gaan in kleine groepen in dialoog. Het thema van 2019 is Traditie(s). Aanmelden kan via de website www.venrayindialoog.nl .

De aanslagen van 11 september 2001 op de Twintowers en het Pentagon waren voor een groep Rotterdammers de aanleiding om als stadsbewoners op een meer begripvolle manier met elkaar in contact te komen. Rotterdam in Dialoog introduceerde - een jaar na de aanslagen in de VS - de dialoog om mensen weer met elkaar te verbinden.

Vanaf 2002 verspreidt dit Rotterdamse burgerinitiatief zich over Nederland en België. Gerard van den Buijs nam het mee vanuit Tilburg en binnen enkele jaren ontstond ook in Venray een vaste kern van vrijwilligers die zijn opgeleid tot gespreksleider. Zij promoten de dialoog als verbindende gespreksvorm. Dat doet de werkgroep Venray in Dialoog onder meer met het maandelijkse Dialoogcafé bij Goesting en met de Dialoog-award, een wisseltrofee voor een inwoner of organisatie die de dialoog stelselmatig toepast. Om de dialoog bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, draagt de werkgroep bij aan de landelijke Week van de Dialoog. In de eerste week van november werden in Venray op verschillende locaties (van de Rooyse Wissel tot het Odapark ) dialogen gehouden.

Deze opzet is vernieuwd. De wens is om alle deelnemers – jaarlijks doen 100 inwoners mee – op één centrale locatie te ontvangen en bijeen te brengen, zodat zij letterlijk de kracht van de dialoog ervaren. Theaterdirecteur Paul Franssen stelt de foyer van de eerste verdieping vrijdag 1 en zaterdag 2 november ter beschikking aan Venray in Dialoog. De inloop is vanaf 13.30 uur. De dialooggesprekken starten om 14.00 uur en eindigen om 16.30 uur. Aansluitend is er de gelegenheid om samen een drankje te nuttigen. Het gespreksthema van 2019 is Traditie(s). De gesprekken zullen alle kanten op gaan. Denk aan: knellende tradities, oude en moderne tradities, familietradities, culturele tradities, Nederlandse tradities, Limburgse of Venrayse tradities, tradities binnen schutterijen en gilden, sporttradities, religieuze tradities en dorpstradities. Vooraf inschrijven kan via www.venrayindialoog.nl. Ook telefonische aanmelding is mogelijk: 06-50625816 en op 23, 24, 28 en 31 oktober via 06-29118420.