Vervolg pagina 3

Eerste reacties zijn sceptisch

Leunen | Solarcentury heeft ruime ervaring op het gebied van zonnepanelen. Het bedrijf ontwikkelt projecten voor particulieren en bedrijven. In Venray legde het Helmondse bedrijf onder meer zonnepanelen op het dak van sporthal De Wetteling. Het project in Leunen krijgt de naam Breevennen.

Solarcentury heeft voor dit specifieke gebied in Leunen gekozen, omdat het een stuk 'minder goede landbouwgrond' is. "Dit jaar werd het land gebruikt voor jongvee en bieten. Het is een ontzettend nat gebied en daar kunnen boeren weinig mee. In eerste instantie ontwikkelen we parken op vervuilde gronden, maar die zijn er bijna niet meer. Nu zoeken we naar mindere landbouwgronden en in Leunen ligt een mooi perceel om verder te ontwikkelen", vertelt Jeroen van Mensvoort van Solarcentury.

'Mooie praatjes, maar ik krijg een knoop in mijn maag'

Zonnepark Breevennen kan ook gebruikt worden als wateropslag omdat de gronden lager liggen dan de rest van de omgeving. "We kunnen water vasthouden als dat nodig is. We werken daarvoor samen met Waterschap Limburg." Het waterschap zoekt gebieden voor het tijdelijk opslaan van water en de locatie van het zonnepark is daar geschikt voor volgens Van Mensvoort. "De zonnepanelen komen zo'n zestig centimeter boven de grond, dus we kunnen behoorlijk wat water kwijt onder de panelen. Met het beplanten van het gebied moeten we wel rekening houden met het water. We werken samen met een landschapsarchitect en ecoloog. We zetten niet het gehele gebied vol met zonnepanelen. We houden ruimte over voor natuur."

Van Mensvoort deed zijn verhaal maandagavond tijdens het dorpsraadoverleg in Leunen. Eerst werden de leden van de dorpsraad bijgepraat en daarna kreeg ook het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen. Er zaten ruim tien aanwonenden en het gros reageerde direct sceptisch op de schetsen van Solarcentury. De ontwikkelaar had voorafgaand van het overleg met de dorpsraad al met verschillende omwonenden om de tafel gezeten. "Mooie praatjes, maar ik krijg er een vreemd gevoel van in mijn maag", zei een van de aanwezigen. Anderen vroegen zich onder meer af hoe het zat met mogelijke foerageergebieden voor vossen en dassen. Volgens Van Mensvoort wordt het gebied volledig teruggegeven aan de natuur. "Wij komen nauwelijks. Alleen een paar keer per jaar voor groenonderhoud. Het meeste onderhoud aan de panelen gebeurt op afstand."

De gemeenschap van Leunen zou volgens Van Mensvoort wat aan het park hebben. "Met het geld dat we verdienen, doen we wat terug voor de gemeenschap. In welke vorm dat is, moeten we nog bekijken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van zonnepanelen op daken in het dorp." De discussie kwam niet op gang, omdat dorpsraadvoorzitter Annemarie van Kruijssen het kort hield. "Dit is puur informatief. We kunnen hier op een ander moment over discussiƫren." De plannen komen weer aan bod tijdens de volgende dorpsraadvergadering op 18 november.