Supermarktondernemer Guido van Dijck is apetrots op het Venrayse bordspel.
Supermarktondernemer Guido van Dijck is apetrots op het Venrayse bordspel. Foto: Henk Lammen

Venrays Monopolyspel

Venray | Hotels bouwen op de Albionstraat in Leunen of huizen plaatsen aan het Grootdorp in Merselo. Het kan binnenkort allemaal bij het Venrayse Monopolyspel. Het gezelschapsspel is vanaf maandag 4 november te verkrijgen bij supermarkt Plus Guido van Dijck aan de Kruidenlaan in Venray. Klanten ontvangen bij iedere 10 euro aan boodschappen een spaarzegel en bij 25 zegels is de spaarkaart vol. Om het spel uiteindelijk in handen te krijgen, dient nog 29,95 euro te worden bijbetaald. De actie loopt tot en met 14 december.

Door Willem Menting

Alle dorpen hebben hun eigen plek gekregen op het bordspel. Oostrum en Venray komen zelfs vaker aan bod. Bij het zien van het spel rijst natuurlijk de vraag: wat is de duurste straat en welke straat is het goedkoopst? De duurste straat is de Julianasingel in Venray en de goedkoopste straat is de Johan van Stalbergweg in Vredepeel. "Op de keuzes die we hebben gemaakt, zal vast commentaar komen, maar we hebben alles uiterst zorgvuldig gekozen", legt supermarktondernemer Guido van Dijck uit.

De duurste straat van Monopoly is
de Julianasingel

Van Dijck heeft samen met zijn medewerkers bepaald welke straten in de gemeente Venray een plekje zouden krijgen bij de Venrayse editie van Monopoly. "Zo zijn ook de Lollebeekweg in Castenray en de Ien de nej Erf in Wanssum in het spel terechtgekomen. Toen we alle straten hadden bepaald, is fotograaf Saskia Hoedemaekers op pad gegaan om de straten voor het unieke bordspel te fotograferen."

Van Dijck is al twee maanden druk met de ontwikkeling van het spel. In totaal komen er duizend versies van het Venrayse bordspel op de markt. "We mochten niet alles wijzigen. Zo zijn de herkenbare vakken als vrij parkeren, de gevangenis, start, algemeen fonds en kans nog steeds te vinden. Wel hebben we de stations gewijzigd in de pleinen van Venray. Je kunt het Henseniusplein kopen of het Schouwburgplein. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, maar er zijn nog veel meer Venrayse elementen."

De supermarktondernemer zag een tijd geleden een aangepaste editie van het Monopoly voorbijkomen. "Dat was de editie van Bennekom. Toen dacht ik: waarom maken we geen editie voor Venray? En nu is die editie er. We hebben iets unieks in handen. Ik begrijp dat 29,95 euro niet spotgoedkoop is, maar het spel is ook een mooi cadeau voor de feestdagen."

Van Dijck is in ieder geval trots op het eindresultaat. "Ik vind het erg gaaf om te zien. Als lokale ondernemer probeer ik wat terug te doen voor de gemeenschap. Daar ben ik eigenlijk altijd mee bezig en hopelijk draagt dit spel een steentje bij aan de binding." Als mensen het spel uiteindelijk openen, dan vinden zij een kortingsbon van vijf euro. De coupon is te besteden bij de Plus van Guido van Dijck. Waarschijnlijk worden er duizend spellen op de markt gebracht. Het is voor Van Dijck wel mogelijk om een tweede partij van duizend spellen aan te schaffen, maar die zijn wellicht lastig aan de man te brengen. "Met deze actie is het echt op is op. Alleen als de vraag heel groot is, zou ik het aandurven om een nieuwe partij spellen aan te schaffen."