'Dit verhaal kent alleen verliezers'

Venray | Joris T., oud-penningmeester van wijkcentrum Brukske, moet op dinsdag 29 oktober voor de rechter in Maastricht verschijnen. T. wordt ervan verdacht tienduizenden euro's te hebben verduisterd van het wijkcentrum. Hij zou het geld onder meer hebben besteed aan een goksite. De fraude kwam aan het licht toen een van de destijds zittende bestuursleden bedenkingen had over de financiƫn van het wijkcentrum en eiste vervolgens de bankafschriften van 2017 tijdens een bestuursvergadering op van de ex-penningmeester.

Henny Oudenhoven, secretaris van wijkcentrum Brukske, hoopt dat de rechtszaak een stukje gerechtigheid brengt. "Dit verhaal kent alleen verliezers. Het wordt voor ons een enorme uitdaging om alles weer op de rit te krijgen. Ik heb niet de illusie dat we ons geld terugkrijgen." De fraude kon maandenlang doorgaan, omdat alleen T. als penningmeester de bankrekeningen beheerde. Er werd louter gehandeld uit
goed vertrouwen. Na het constateren van de fraude werd er in opdracht van de gemeente Venray een accountant ingeschakeld om de vermoedens van fraude te bevestigen. Begin april 2018 werd er aangifte gedaan tegen de penningmeester.

Volgens Wil Gommans, de huidige penningmeester, is er een bedrag van ruim 47.000 euro verduisterd. "De meubels zijn vijf jaar oud en alles wordt veel gebruikt, dus die zijn een keer aan vervanging toe, maar dat geld is dus weg", zegt de penningmeester getergd. De rechtsgang is een zware dobber voor de Stichting Wijkcentrum Brukske. De organisatie wordt volledig door vrijwilligers gerund en de verdachte in de zaak behoorde tot de oprichters van het wijkcentrum, dat in 2015 opende. "Met moeite houden we ons hoofd boven water, het lukt allemaal maar net. De huur gaat komend jaar met 10.000 euro omhoog en als die afspraak blijft staan met de gemeente Venray, dan is het misschien wel afgelopen met onze stichting."

De eerste jaren hoefde de stichting geen huur te betalen aan de gemeente Venray. Nu betaalt wijkcentrum Brukske maandelijks 2500 euro aan de gemeente. Dat wordt in 2020 dus fors meer. "De afspraken die in 2015 zijn gemaakt, zijn voor ons niet meer te handhaven. We zijn in gesprek met de gemeente over een oplossing", zegt Oudenhoven. De stichting verdient geld door de ruimtes in het gebouw te verhuren. Het dagelijks bestuur is grotendeels vernieuwd en de nieuwe penningmeester laat bij iedere transactie in zijn kaarten kijken. "We willen deze praktijken nooit meer. Alles gebeurt transparant en zo hoort het ook", besluit Wil Gommans