Afbeelding
Foto:

Kloof bestuur en or van NLW lijkt onoverbrugbaar

VENRAY | Wie onbevooroordeeld het lijvige dossier over de problematiek binnen de NLW Groep leest, zal zich in eerste instantie verwonderen, de wenkbrauwen fronsen en zich vervolgens in gemoede afvragen hoe Ondernemingsraad, directeur en bestuur zo mijlenver uiteen hebben kunnen groeien. In het Venrayse gemeentehuis werden de gemeenteraadsleden maandag door betrokken partijen op initiatief van de or bijgepraat over ruzies, frustraties en achterklap. Duidelijk werd dat de or zich dusdanig gekwetst voelt door een bestuur dat nooit thuis gaf, dat alleen een bijzonder lijmmengsel de lelijke breuk nog kan repareren. Or-voorzitter: "Vertrouwen tussen or en bestuur is tot bijna nul gedaald."

De NLW Groep is het werkbedrijf voor sociaal-maatschappelijke werkgelegenheid in de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray. Bijna 1.100 mensen met een beperking vinden er emplooi. De or vertegenwoordigt ze, een directeur leidt de boel, een bestuur met negen wethouders uit de drie gemeenten, met de Venrayse Anne Thielen (CDA) als voorzitter, houdt het zaakje in de gaten en een Raad van Advies met louter ambtenaren houdt de vinger aan de pols. De overheid pompt jaarlijks 25 miljoen in de sociale voorziening.

Het bestuur met negen mensen die de hele dag niets anders doen dan besturen en met uiteenlopende partijen aan tafel zitten, moet borg staan voor een gesmeerd lopende organisatie. Daar is de laatste anderhalf jaar evenwel geen sprake meer van. Sinds or en (inmiddels voormalig) directeur Peter Fleuren niet meer door een deur kunnen, is het NLW verworden tot een instantie waar in de top moddergooien een favoriet tijdverdrijf is geworden. Een hobby waar niet alleen de 1.100 kwetsbare werknemers geen boodschap aan hebben.

Negen wethouders hebben niet kunnen voorkomen dat het tussen or en Fleuren (oud-wethouder van Peel en Maas) gierend uit de hand is kunnen lopen. De or constateerde dat heel veel dingen fout gingen bij het NLW. Een greep: er was gedoe over een geheimhoudingsverklaring en te hoog ziekteverzuim, over mailverkeer, hoge mate van bureaucratie en juridische hulp aan de or, over een klokkenluidersregeling en over het saaie, niet erg uitdagende werk dat werknemers kregen voorgeschoteld. De negen wethouders (bestuur dus) konden er geen vinger tussen krijgen. Nee, wilden er geen vinger tussen krijgen. "We zijn ernstig op de proef gesteld", wierp or-voorzitter Vic Brouns zijn gehoor maandagavond voor de voeten. "Voelen ons niet serieus genomen. Feiten zijn verdraaid en ontkend door het bestuur dat zijn rol nooit heeft genomen. We zijn in de steek gelaten, riepen om hulp, werden nooit gehoord. Er wordt letterlijk gelogen. En de gemeenteraden krijgen van de wethouders alleen maar rozengeur en maneschijn te horen."

'Vertrouwen tussen or en bestuur bijna tot nul gedaald'

Het dagelijks NLW-bestuur, met voorzitter Anne Thielen (CDA), Roy Bouten (PvdA, Horst aan de Maas) en Wim Hermans (Horst aan de Maas, VVD), hield tot vlak voor het einde van de bijeenkomst zijn mond. Brouns sprak de drie rechtstreeks op hun zwijgen aan. "Ik heb nog geen wethouder gehoord." Wat Joep Gielens (ProVenray) de uitspraak ontlokte: "Het is sowieso in Venray heel moeilijk wethouders iets op te leggen." Brouns: "Ik kijk het bestuur aan. Ik hoop dat jullie onze pijn weg kunnen halen. Dat geldt ook voor de nieuwe directeur Rob Schmitz." Toen Thielen op een gegeven moment een spottend lachje produceerde, moest Brouns zich inhouden niet buiten zijn fatsoensboekje te gaan. Schmitz vertelde snel aan de slag te gaan om de verhoudingen te normaliseren, Thielen onderstreepte die woorden en zweeg verder. Dinsdag 29 oktober is het NLW-drama op initiatief van Gielens een agendapunt. Of de gemeenteraad hier wat mee wil en kan, is de vraag. Maandagavond werd in de kantlijn geopperd over een andere organisatiestructuur van de NLW Groep. Dat zou wel eens de oplossing kunnen zijn.