Afbeelding
Foto: Peel en Maas

Wandelen op Smakterheide

Venray | Op bedrijventerrein Smakterheide in Venray wordt steeds meer gewandeld door werkgevers en werknemers. Dat levert met enige regelmaat gevaarlijke situaties op want de voetgangers lopen op de doorgaande weg. Daar komt binnen afzienbare tijd verandering in. Er werd maandagmiddag namelijk gestart met de aanleg van wandelpaden op het bedrijventerrein. De eerste schop ging in de grond.

Er wordt een route van in totaal drie kilometer aangelegd. Het initiatief voor de aanleg werd genomen door de bedrijven zelf in samenspraak met de gemeente Venray. De voetpaden komen langs de Smakterweg, Paul Burgmanstraat, Spurkterweg, Macroweg en Energieweg. Peter Boom, bestuurslid van ondernemersvereniging Smakterheide en directeur van Boom Transport, geeft uitleg over het ontstaan van de struinpaden. "We hebben dit als ondernemersvereniging Smakterheide samen met gemeente Venray opgepakt. Het bedrijventerrein heeft een bedrijfsinvesteringszone (biz) en daar komen gelden op binnen. Daar hebben we in het verleden een cameraproject mee gerealiseerd en ook de bewegwijzering is aangepast. De wandelpaden zijn onderdeel van het project Veilig wandelen voor medewerkers."

Ook de gemeente Venray investeert in de nieuwe wandelpaden op het bedrijventerrein. In totaal pompt de gemeente Venray zo'n 40.000 euro in het project. Dat er wandelpaden op een bedrijventerrein worden gelegd, is niet uniek. De manier van realiseren is wel speciaal volgens wethouder Jan Loonen. "We realiseren dit als gemeente Venray in samenwerking met de ondernemers. De ondernemers van Smakterheide namen zelfs het voortouw. Zij investeren hun eigen geld in de omgeving en daar dragen we graag een steentje aan bij."

Volgens Boom is de aanleg van de wandelpaden broodnodig. "Er wandelen steeds meer mensen. Toen dachten wij als ondernemersvereniging Smakterheide: daar moeten we wat mee doen. We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en ook de gemeente vond het een goed idee." Boom zegt dat hij zelf ook gebruik gaat maken van de wandelpaden. "Ik moet nu wel gaan wandelen", vertelt hij met een glimlach. "Veel van onze medewerkers wandelen al fanatiek en lopen iedere middag een rondje."

Overigens wordt ook de rest van de Smakterweg aangepakt. Het wegdek wordt volledig opgeknapt en vervangen. Wanneer de wandelpaden klaar zijn, durfde Boom nog niet te voorspellen. Volgens hem duurt de realisatie van het project sowieso een paar maanden.