D66 wil steun voor actiegroepen tegen De Peel


VENRAY | Partijen binnen de gemeente Venray die zijn opgericht ter voorkoming van reactivering het militaire vliegveld De Peel, moeten daarbij ondersteund worden met kennis en geld van de gemeente Venray. Dat stelt D66 in de algemene beschouwingen op de begroting voor volgend jaar.

Door onze redactie

De democraten zijn van mening dat de gewone burger minder kansen en mogelijkheden heeft dan bijvoorbeeld een ministerie van Defensie om een beroep te doen op specifieke kennis binnen overheidsinstanties. D66 constateert dat dat inmiddels diverse partijen binnen de gemeente in het geweer zijn gekomen tegen het opnieuw in gebruik nemen van het vliegveld bij Vredepeel.

Tevens adviseert D66 de gemeente Venray op eigen titel een onderzoek te laten doen naar de mogelijke gevolgen van het opstarten van De Peel. Op die manier zijn de gevolgen al in beeld voor Venray als de milieueffectrapportage van Defensie, waar nu aan wordt gewerkt, uitkomt.
Samen met enkele andere partijen uit D66 zijn zorgen over het gestaag dalende leerlingenaantal van het Raayland College. Sinds 2012 is het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in Venray met 28 procent afgenomen, meldt de PvdA in haar algemene beschouwingen. Dat is zeker niet alleen te verklaren door de demografische ontwikkelingen in Venray, volgens de PvdA.
D66 vindt een aantrekkelijke middelbare school essentieel voor voor de binding van toekomstige volwassenen met de gemeente Venray. 'Kinderen die elders onderwijs volgens zullen minder geneigd zijn in de gemeente Venray te blijven wonen'.

'Aantrekkelijkheid Raayland College vergroten'

D66 wil dat het college samen met het Raayland College een plan van aanpak uitwerkt om de aantrekkelijkheid van de school te vergroten. Ook moet onderzocht worden hoe leegstaande ruimten in de school kunnen worden ingevuld.
Tevens zijn de democraten van mening dat er inmiddels meer dan genoeg logistieke bedrijven (blokkendozen) in Venray staan. D66 twijfelt aan de economische voordelen van dergelijke bedrijven voor Venray dat geldt ook voor de werkgelegenheid. 'Het heeft vooral aantrekkingskracht op werknemers uit andere landen'. Dinsdag 5 november gaan de partijen met elkaar in debat over de begroting voor 2020 en de algemene beschouwingen van de acht fracties.