Afbeelding
Foto: eigen foto

Tekeningen over oorlog en vrede

Venray | Martin Arens (74) uit Venray maakte samen met leerlingen van drie basisscholen in Maashees en Venray een kunstwerk om 75 jaar bevrijding te herdenken. Vanaf 1 oktober zijn de kindertekeningen over oorlog en vrijheid te zien in het Venrays Museum. Op donderdag 24 oktober (vandaag) wordt de expositie geopend door burgemeester Hans Gilissen.

Arens: "Mijn eerste kennismaking met mensen op drift had ik in mijn jeugd in Vught. In het voormalige concentratiekamp werden door de Nederlandse overheid Molukkers ondergebracht. Onder erbarmelijke omstandigheden woonden mensen uit het toenmalige Nederlands-Indiƫ in de concentratiekampbarakken. De ratten liepen daar rond als huisdieren."

In 2015 maakte Martin Arens naar aanleiding van de oorlog in Syriƫ Ik moest vluchten. Kinderen van groep acht van een Venrayse basisschool zetten hun gedachten in een tekening op papier. Dat leverde een zestien meter lang indrukwekkend en ontroerend pamflet op met tekeningen over dood, verderf, kampen, vluchtelingenboten, hekken, wapens en brand.

"Het viel me toen al op hoe kinderen met het onderwerp oorlog bezig zijn", zegt Arens. Hij zette de tekeningen op een film en lardeerde die met het lied Mag ik dan bij jou. Niet gezongen door Claudia de Breij maar door de naar Nederland gevluchte Syrische zangeres Shaze Hayek. Ik moest vluchten bleek de generale repetitie voor een nog groter kunstwerk in het kader van 75 jaar bevrijding van Venray en omgeving. Onderdeel daarvan vormde het lespakket dat Arens opgestuurd kreeg door Kamp Vught over de oorlog. Leerlingen van de hoogste groep van de Antoniusschool in Maashees en de basisscholen De Kruudwis en De Klimboom in Venray maakten 75 tekeningen over oorlog (met houtskool) en vrijheid (in kleur). Dat leverde vijf rollen tekeningen op die uitgerold een lengte van 45 meter beslaan.

"De kinderen maakten tekeningen voor kinderen die in 1944 zijn afgevoerd via kamp Westerbork naar vernietigingskampen in Duitsland en Polen. Na evaluatie aan het eind van een les zei een van de leerlingen 'wat ik nu gezien en gehoord heb weet en begrijp ik pas echt wat er gebeurd is'." Venraynaar Arens is diep onder de indruk van de reactie van de jonge scholieren op het toch niet lichte thema oorlog en vrijheid. De boodschap van het stripverhaal is overgekomen. "Op de vraag wat liefde betekent kwamen antwoorden als 'er voor elkaar zijn'." In het Venrays Museum zijn de door de leerlingen gemaakte panelen in lagen aangebracht. "Nee, niet naast elkaar, daarvoor is het museum te kort."