SV: 'Transparantie is dit jaar door college geschrapt'

VENRAY | Het woord transparantie komt niet meer voor in het woordenboek van Burgemeester en Wethouders van Venray. Die conclusie heeft Samenwerking Venray opgetekend in de algemene beschouwingen als reactie op de begroting van het college voor 2020.

SV, dat met de overstap van Erica van den Akker van ProVenray naar de partij van fractieleider Martin Leenders tegenwoordig vier raadszetels bezet, stelt dat het college de gemeenteraad bewust buitenspel zet. 'In 2018 is er een coalitieakkoord en een collegeprogramma samengesteld met afspraken. Nu lijkt het erop dat het college een stappenplan heeft gemaakt waarmee ze alles zelf kunnen beslissen, besluiten en afhandelen'. Dat gebeurt volgens SV met steun van de coalitiepartijen CDA, D66 en Venray Lokaal. 'Wij stellen dat de gemeenteraad bewust op een zijspoor wordt geplaatst. Het college kan en wil in belangrijke dossiers (die er maatschappelijk toe doen) overal zelfstandig over besluiten en wil de raad niet meer raadplegen. Er wordt nieuw maar onvolledig beleid vastgesteld met hulp van noodgrepen die B en W alle vrijheid geven. Een verklaring van geen bedenkingen is niet meer nodig'.
Als voorbeeld haalt SV de huisvesting van arbeidsmigranten aan. Samenwerking Venray laat weten zich niet de mond te laten snoeren en zal daar alle beschikbare, reglementaire middelen voor inzetten.

Samenwerking Venray heeft ook nagedacht over nieuwe plannen. Zoals het mogelijk invullen van leegstaande winkelpanden. Hebben nieuwe activiteiten te maken met sport en spel of een andere vorm van vrijetijdsbesteding, dan krijgt het de zegen van SV. Staan stallen leeg, dan moet het mogelijk zijn de ruimte te gebruiken voor opslag van goederen waarbij beperkte laad- en losactiviteiten mogen plaatsvinden. Leg op de daken en bouw op andere vrijkomende ruimte van de locatie zonnepanelen. Maar, stelt SV, in het kader van transparantie moet elk initiatief worden besproken of het wel past in de omgeving en het de leefkwaliteit verbetert. Over de energietransitie gesproken: dat begint volgens SV bij energiebesparing.

Samenwerking Venray: Herstel van de natuur prima, er zijn ook gezondheidsrisico's

Met herstel van de natuur is niets mis, met de ontwikkeling van nieuwe natuur ook niet.

Maar, zo stelt SV, er zit ook een keerzijde aan het verhaal. 'Het kan leiden tot toenemende risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid door plagen en overlast. Vernatting van de natuur geeft explosies aan muggen.

Erger is de enorme groei van rattenpopulaties. Zijn de bruine rat en de muskusrat nog enigszins te bestrijden, de zwarte rat is niet te stoppen als de omgeving niet goed beheerd wordt. Onder andere eikenprocessierupsen, knutmuggen, mieren, vliegen, muizen, wilde zwijnen, beverratten en bevers voor een toenemend risico in de leefomgeving'.