PvdA blijft twijfel houden over bieb in oude AH-pand

VENRAY | De twijfels bij de PvdA om de bibliotheek in het oude AH-pand te vestigen, blijven voortduren. Dat blijkt uit een reactie van de arbeiderspartij op de collegebegroting voor 2020.

'Zoals wij al bij de Voorjaarsnota hebben aangegeven is de Partij van de Arbeid niet overtuigd, dat het voormalige AH-pand de beste locatie voor de bibliotheek is', laat PvdA-fractieleider Henk Bisschops het college weten. 'Vandaar de opdracht aan het college om verschillende scenario's uit te werken, voor zowel het AH-pand als voor Merseloseweg 59 waar de bibliotheek nu is gehuisvest'. Pas als die scenario's goed zijn uitgewerkt, kunnen de PvdA en de gemeenteraad een weloverwogen besluit nemen. De fractie ziet de bieb als een belangrijke voorziening voor Venray. Daarom wordt geen genoegen genomen met de uitholling van taken. 'Waar nodig moet zelfs een uitbreiding van taken mogelijk zijn'. Maar de locatie van de bibliotheek is voor de PvdA een heikel punt. Bisschops las in de stukken dat het AH-pand voor ruim 2 miljoen euro wordt herontwikkeld. Voor de PvdA is het de vraag of deze 2 miljoen los staat van een mogelijke verhuizing van de bibliotheek naar het AH-pand, of dat ermee wordt gewacht totdat er duidelijkheid is over de definitieve locatiekeuze van de bibliotheek. Daarover beslist uiteindelijk de gemeenteraad.
Tevens wil de PvdA snel helderheid over een nieuw te bouwen ziekenhuis in Venray.

'Aan onzekerheid rond ziekenhuis moet einde komen'

'Het wordt tijd dat er aan de onzekerheid omtrent het ziekenhuis een einde komt'.
Om besturen van gemeenschapsaccommodaties bij te staan, stelt de PvdA ambtelijke ondersteuning van de gemeente Venray voor. 'Penningmeesters zouden bijvoorbeeld die steun moeten kunnen krijgen', betoogt Bisschops. 'Zo houden we als gemeente ook nog een vinger aan de pols'. Verder wil Bisschops van het college tekst en uitleg over de daling van het aantal leerlingen (sinds 2012 met 28 procent gedaald) dat in Venray middelbaar onderwijs volgt. 'Is het college hierover in overleg met het Raayland College?' En hoe moet het verder met 'spookstad' De Brier? De PvdA wil snel de uitslag van het haalbaarheidsonderzoek naar alternatieve functies van de locatie op tafel hebben.