Alison's Fall treedt op tijdens de 25ste editie van Popronde.
Alison's Fall treedt op tijdens de 25ste editie van Popronde. Foto: Madison Boshuijer

Popronde jubileert

Venray | In 1994 stond Nijmegen aan de vooravond van de allereerste editie van Popronde, het festival dat zou uitgroeien tot het grootste rondreizende festival van Nederland.

Waar de grote sterren van nu (Racoon, Kensington, Dotan, Chef'Special, Blaudzun, De Staat e.v.a.) voor het eerst met hun vrienden in een busje stapten om het land door te touren, om meters te maken, zich in de kijker te spelen en fans en vrienden te maken die 25 jaar later vooraan staan bij hun shows in Paradiso, de Johan Cruijff Arena of de Alpha op Lowlands. Maar ook waar boekers, managers, platenbazen en programmeurs hun eerste schreden zetten in de muzieksector, als coördinator of stagemanager.


In deze 25 jaar heeft de Popronde meer dan 2000 acts een podium gegeven en bijna 15.000 optredens georganiseerd. In 2019 staan er ook weer ruim 1.500 optredens op het programma.

Venray is één van de 41 steden waar de Popronde plaatsvindt.

Stadscoördinator Marc Gommans (40) is zelf al jaren een trouw bezoeker van andere deelnemende Popronde steden. "In 2013 en 2014 heb ik als verslaggever voor het online muziekplatform Cortonville (voorloper van Never Mind The Hype) interviews met verschillende oud-Poprondebands afgenomen. Het allereerste interview dat de inmiddels landelijk bekende band Rondé ooit gaf was met mij, over hun Popronde deelname in 2014. Een jaar later was ik tijdens de Popronde tourmanager van de Nijmeegse singer-songwriter Daniel Cane & The Rebellion. Met hem bezocht ik dat jaar maar liefst 25 steden, van Groningen tot Sittard en van Alkmaar tot Emmen. Via deze weg is de Popronde in 2016 ook naar Venray gekomen, omdat de onderlinge connecties er toen toch al waren."

De deelnemende locaties tijdens Popronde Venray zijn dit jaar nagenoeg gelijk aan het deelnemersveld van vorig jaar. Locaties als café Hulsman, The B, Proeflokaal Goesting, de Artiest, Kaffee Met, café de Uitmarkt, de Klokkenluider, Gastrobar TOF en de studio van Omroep Venray nemen al jaren fanatiek deel aan Popronde Venray.

Dit jaar nemen Restaurant De Taaafel en schoenenverkoop en herstelwinkel J&R Schoenen voor het eerst deel als locaties. "De Taaafel opent speciaal voor Popronde Venray zijn deuren al in de middag", aldus Gommans. "En J&R Schoenen heeft mij zelf benaderd om mee te mogen doen, omdat eigenaren Joy en Roel enorm grote muziekliefhebbers zijn. Het is ook de eerste winkel die meedoet in vier jaar tijd. Dit jaar zullen we daar om 13.30 uur openen met een optreden van Laura, bekend van The Voice of Holland seizoen 2018/2019."

Het deelnemersveld is in 2019 weer erg sterk. "Misschien is de selectie wel nóg sterker dan andere jaren", verkondigt Gommans. Zo zijn er in Venray acts te zien die internationaal al naam hebben gemaakt met tours in het buitenland, zoals Foxlane, Port of Call, Simon Keats, The Vices en Bony Macaroni. En Joan Franka, die in 2012 Nederland nog vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. Maar ook zijn de nog wat onbekendere namen zeker de moeite. "De allereerste landelijk bevestigde Popronde boeking dit jaar was het optreden van Lorrén in Gastrobar TOF. Zij is te gek. We waren er als de kippen bij. En ook ben ik de afgelopen maanden ontzettend groot fan geworden van Áslaug, NEMSIS en Three Little Clouds. Het kan bijna niet anders dan dat we daar in de nabije toekomst nog heel veel van gaan horen."

Op zondag 3 november biedt Popronde Venray vanaf 13.30 uur een podium aan 32 bands, op elf verschillende locaties in en rond het centrum. Popronde is gratis toegankelijk voor publiek.

Programmaflyers en infomagazines zijn te verkrijgen bij de deelnemende locaties. Het programma is ook te vinden in deze editie van Peel en Maas.