Fietsenheler vrijgesproken van witwassen

Maastricht- Oirlo | Een 49-jarige man uit Polen stond begin deze maand bij de rechtbank op beschuldiging van de diefstal van fietsen in Venray, Vierlingsbeek, Swolgen en Ysselsteyn en het witwassen van bijna 5000 euro in Oirlo. De rechtbank in Maastricht zag slechts bewijs voor de 'heling' van een viertal fietsen.

Door Geert van der Star

Politie-agenten gingen in de lente van 2017 naar een boerderij in Oirlo. Ze hadden tip gekregen dat hier gestolen fietsen werden verkocht. De Poolse verdachte J. L. verklaarde dat hij de rijwielen bewaarde voor iemand. Hij wist dat ze gestolen waren. De rechtbank vond dat de man hiermee 'bijdroeg aan het in stand houden' van een markt voor gestolen fietsen. Dat getuigde van 'weinig respect en zorg' voor de 'eigendommen van anderen'.

Boerderij

De rechters wezen ook op de 'eigenaren en andere bewoners van de boerderij' waar de man de fietsen liet stallen. De man had zich 'niet druk gemaakt' over de mogelijke gevolgen van de aanwezigheid van de geheelde goederen op hen kon hebben.

Fietsen

Een van die medebewoners was ook aangeklaagd voor de heling van één fiets, een aanhanger en een freesmachine. Deze 33-jarige Oirlonaar H. van de M. stond bovendien terecht voor het bezit van een hagelgeweer. Het Openbaar Ministerie wees de rechtbank erop dat het wapen was aangetroffen in een kluis op de slaapkamer van de verdachte. Een familielid gaf aan dat de man toegang had tot deze kluis. De Oirlonaar gaf zelf toe dat hij wist dat er in kluizen in de woning 'vuurwapens lagen'. De verdachte wist volgens het OM ook van de gestolen goederen in het huis.

De Pool kreeg voor de heling van de fietsen een boete van 5000 euro

De rechtbank sprak deze man echter op alle fronten vrij. In het 'procesdossier' stond niet duidelijk opgeschreven waar het hagelgeweer en de munitie precies waren aangetroffen. Daar kwam nog bij dat het wapen waarschijnlijk door de vader van de Oirlonaar was aangeschaft. Deze man had vergunningen voor een groot aantal wapens. Agenten doorzochten de woning na zijn overlijden, maar lieten twee wapens liggen. De Oirlonaar ging er volgens zijn advocaat daarom van uit dat deze wapens niet verboden waren.

Er was volgens de rechtbank geen bewijs dat de Oirlonaar wist dat de spullen in zijn woning gestolen waren.

Witwassen

De rechtbank sprak de Poolse fietsenheler vrij van het witwassen van 4.875,00 euro: er was geen bewijs dat dit bij de man aangetroffen geld, 'afkomstig was uit een misdrijf'. De man kreeg dit geld terug. De Pool kreeg voor de heling van de fietsen een boete: van 5000 euro.