CDA: 'Gas op de lollie in plaats van gezapigheid'

VENRAY | CDA vindt als grootste politieke fractie van Venray (negen van de 27 zetels) dat gezapigheid binnen het college plaats moet maken voor 'gas op de lollie'. Vooral op de terreinen sociale woningbouw, veiligheid, subsidiebeleid en duurzaamheid moet worden doorgepakt, tekenen de christendemocraten op in hun algemene beschouwingen. 'We zijn halverwege de rit. Nu moeten er stappen worden gezet'.

Door onze redactie

Ondanks dat het CDA volgens eigen zeggen met regelmaat wethouder Martijn van der Putten (D66) aan zijn vestje trok over de voortgang van de sociale woningbouw, blijven adequate antwoorden uit. 'We krijgen enkel te horen dat dit moeilijk is door een tekort aan gronden en stijgende bouwkosten. Dat is denken in problemen, niet in oplossingen'.
Het CDA ziet inwoners vanuit de kerkdorpen naar plaatsen als Deurne verhuizen, waar ze wel een sociale huurwoning vinden. De coalitiepartij ziet niets in het plan van Wonen Limburg voor tijdelijke sociale huurwoningen in de dorpen of coöperatieve woonvormen. 'Inwoners willen gewoon een normale woning huren. Wonen Limburg mag dan wel investeren in leefbaarheid, daar heb je niets aan als je hier niet kunt blijven wonen'.
Tevens wil het CDA dat B en W in de dorpen onderzoek doet naar de behoefte van woningen voor mensen met een lichte zorgbehoefte. Castenray, waar onlangs in de oude school vijf zorgappartementen zijn opgeleverd, wordt hierbij als voorbeeld opgevoerd. Fijntjes wijst het CDA erop dat er nog schoolgebouwen leegstaan in Vredepeel, Geijsteren en Veulen.

'Wat heb je aan leefbaarheid als je hier niet kunt blijven wonen?'

Ook het subsidiebeleid moet transparanter, meent het CDA. 'We hebben onvoldoende zicht op voortgang van het proces'. Daarbij ontvangt het CDA signalen dat het verkrijgen van evenementensubsidie regelmaat met regelmaat verzandt in een bureaucratisch proces. 'Heel veel papierwerk waarvoor je nog geen halve verkeersregelaar kunt inhuren'.
En de burgemeester moet zwaarder inzetten op ondermijnende criminaliteit en drugsoverlast. 'Maak zichtbaar dat er met Venray niet te spotten valt'.