Zorgen bij Interchemie

VENRAY | Het zou zomaar kunnen dat Interchemie aan de Metaalweg in Venray zijn biezen moet pakken als de mestfabriek van Comiva aan de andere kant van de weg de deuren opent. Robert Martens, bedrijfsmanager van diergeneesmiddelenfabrikant Interchemie, zegt het niet aan klanten te kunnen verkopen dat de producten onder de rook van een mestfabriek worden gefabriceerd.

Door Henk Baltussen

Interchemie zal volgens Martens flinke imagoschade gaan oplopen als volgend jaar de mestverwerkingsinstallatie de deuren opent, wat de bedoeling is. "We krijgen hier vaak buitenlandse gasten op bezoek. Als ze dan die mestfabriek zien of ruiken, zullen ze zich ongetwijfeld afvragen hoe dat mogelijk is. Zoiets past hier gewoon niet. Zo'n fabriek is een grote bron van besmetting. Het heeft gevolgen voor Interchemie."

Interchemie De Adelaar werd in 1979 opgericht in Castenray en betrok in 2007 het pand aan de Metaalweg op Smakterheide. Familiebedrijf Interchemie is een wereldwijde leverancier van onder meer diergeneesmiddelen en ontsmettingsmiddelen en levert aan ruim honderd landen over de hele wereld. Martens kan het voortbestaan van Interchemie op de huidige locatie in Venray niet garanderen als Comiva de overbuurman wordt. "Wethouder Jan Loonen denkt alleen maar aan het binnenhalen van bedrijven. Met de andere die er al zitten wordt geen rekening gehouden. Jaren terug werd de milieuvergunning van Comiva gepubliceerd. Wij, en ook andere bedrijven in de omgeving, hebben die nooit ergens gepubliceerd gezien. Zienswijzen hebben we daarom nooit in kunnen dienen. We hebben de vergunning toen tot de Raad van State aangevochten. Maar ja, zienswijzen ontbraken. Anders was de kans groot geweest dat we gelijk hadden gekregen. Tijdens de rechtszaak zei iemand van de gemeente nog: 'De volgende keer zullen we het anders doen'. Dat zegt genoeg."

Martens is met een adviesbureau doende de bouw alsnog tegen te houden. "Ik heb nog een andere jurist ingeschakeld. En natuurlijk is de stikstofproblematiek erbij gekomen." Comiva, met de nieuwe eigenaren Biemans Recycling Venray en de aandeelhouders John Hendriks en Wim van Horck (Agro Limburg), wil begin november met de bouw van de mestfabriek beginnen. Er mag jaarlijks maximaal 150.000 kuub varkensmest worden bewerkt voor export naar Duitsland en Frankrijk.


Lees verder op pagina 7.