Een jonge Henri Slits. De foto is uit circa 1878.
Een jonge Henri Slits. De foto is uit circa 1878. Oude foto

Henri Slits

Venray | Venray telt heel veel oude foto's, kijk er RooyNet maar eens op na. Welke de alleroudste Venrayse foto is, is ons niet exact bekend, maar deze foto van Henri Slits hoort zeker bij de alleroudste. De foto is uit circa 1878.

Hoewel de naam Slits tegenwoordig geen veel voorkomende naam in Venray is, is het toch een oud Venrays geslacht. Hendrik Jozef Mathijs Slits werd op 8 maart 1874 geboren in de Patersstraat in Venray als zoon van kleermaker en winkelier Hendrik Jakob Slits en Mechtildis Kersten. Zijn ouders hadden een winkel in stoffen en (rol)gordijnen in het statige pand Patersstraat nummer 14, waar later Leo en Helma Schaeffers-Dupont een schildersbedrijf hadden. Op deze foto is Henri Slits circa 4 jaar oud. Op 19 april 1882 overleed Henri's vader en zette zijn moeder het bedrijf voort. Henri trouwde op 23 oktober 1899 met de dan 25-jarige Jacoba Huberta Petronella Rutten. Jacoba was een dochter van bakker Jakob Rutten en Wilhelmina Vogelsang van de Grote Markt. Ze gingen bij moeder Slits inwonen. Het echtpaar kreeg zes kinderen, van wie er één levenloos werd geboren. Na het overlijden in 1915 van zijn moeder verkocht Henri 'witte kappus en puike lupinen'. Ook bracht hij dennenplanten aan de man. Henri had een bouwland groot circa 26 aren op de Kemp en een dennenbos aan de Nachtegaal van circa 1 hectare. Dit deed hij in 1919 van de hand. In 1923 volgde het faillissement en werden de volledige winkelinventaris, de inrichting van het privégedeelte en de boomkwekerij door deurwaarder Notermans publiek verkocht. Het gezin Slits-Rutten verhuisde naar de Kruisstraat 17. Henri beproefde opnieuw zijn geluk en begon een kwekerij in fruit-, sierbomen, sier- en haagplantsoenstruiken. Ook verrichtte hij snoeiwerk. Dit bedrijf had hij samen met zijn broer Theodorus. Op 12 april 1933 overleed zijn echtgenote Jacoba en Henri overleed op 11 maart 1959, beiden in Venray.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray