Afbeelding
Stan Verhaag

Privacy

Privacy

Je kunt tegenwoordig geen publieke bijeenkomst meer bijwonen of vooraf vraagt iemand aan de aanwezigen of ze er bezwaar tegen hebben om gefotografeerd te worden. In zeer korte tijd is het erop gaan lijken dat iedereen die een openbare bijeenkomst bezoekt het recht heeft om niet gefotografeerd te worden. Dat zou de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, voorschrijven. Onzin, doet hij niet.

Het is nu ook al zover dat een sporter die geblesseerd raakt, mag verzwijgen om welk lichaamsdeel het gaat. Welk probleem met deze privacyregel wordt opgelost, is mij een raadsel. Gelukkig grijpen de meeste spelers als ze een blessure oplopen direct naar hun gekwetste lichaamsdeel, dus dan weten we het toch.

En het Venrayse College van B en W wil niet vertellen of en zo ja hoeveel geld NLW-directeur Peter Fleuren meekrijgt bij zijn vervroegde vertrek. Burgemeester en wethouders beroepen zich op de privacywetgeving.

Privacy is een groot goed. En als die werkelijk in het geding is, moeten we hem ontzettend respecteren. Maar nu doen we panisch over foto's op keurige websites waar iemand misschien o wee herkenbaar op staat. We gaan de aard van een blessure achterhouden. En we vertellen ook niet meer wat er al dan niet met gemeenschapsgeld gebeurt.

Is dit de maatschappij die we met zijn allen willen zijn?