Roel Sanders van het Odapark wijst de plek aan waar tot voor kort de ekster nestelde.
Roel Sanders van het Odapark wijst de plek aan waar tot voor kort de ekster nestelde. Foto: Rikus ten Br├╝cke

Beschermvrouwe Venray 'onthoofd'

Venray | De beschermheilige van Venray, de heilige Oda, is ten prooi gevallen aan vandalen. Het beeld in het Odapark in Venray werd waarschijnlijk afgelopen weekeinde vernield. "Haar symbool, de ekster, is van het beeld gebroken en die hebben we nog niet teruggevonden", zucht Roel Sanders van het Odapark.

Door Willem Menting

Vandalen lieten afgelopen weekend een spoor van vernieling achter in het Odapark. Ook het beeld Closed Match van Haidee Henry werd compleet gesloopt en in meerdere stukken teruggevonden. "We gaan het beeld wel herstellen, maar dat kost weer ontzettend veel geld en dat willen we liever in nieuwe kunst en exposities steken." Sanders zit duidelijk in zijn maag met de vernielingen in zijn geliefde Odapark. Sanders verzekert dat ook de heilige Oda in ere wordt hersteld. "De beschermvrouwe van Venray is nu onthoofd, maar we gaan het beeld weer in de originele staat herstellen."

Volgens Sanders wordt de overlast in het Odapark voor het grootste gedeelte veroorzaakt door drugcriminaliteit. "Het is algemeen bekend dat er wordt gedeald op de parkeerplaats van het Odapark. Het park wordt gezien als een plek waar de Venrayse jeugd rustig kan chillen en drugs kan gebruiken. Zij bezorgen het park en de buurt veel overlast en die overlast kunnen wij niet alleen aanpakken. Daar hebben we hulp bij nodig."

Tijdens de zomermaanden hingen er beveiligingscamera's in het Odapark. Van vernielingen was toen nauwelijks sprake, de camera's zijn echter verwijderd. "Ze zijn te duur. We kunnen het park niet het gehele jaar op die manier beveiligen. Een hek om het beeldenbos plaatsen is voor ons ook geen optie. We willen dat het park toegankelijk blijft voor alle kunstliefhebbers. Als vandalen de beelden blijven vernielen, moeten we misschien wel een andere invulling bedenken voor het beeldenbos. We denken daar als Odapark wel steeds vaker over na."

Ook kunstenaars worden volgens Sanders steeds huiveriger. De artiesten willen hun werk graag in het Odapark exposeren, maar als vernielingen schering en inslag zijn, kiezen ze graag voor een andere optie. "Dat is begrijpelijk toch? Maar deze kant willen we niet op. We willen een plek blijven waar kunstliefhebbers uit de wijde omgeving een kijkje kunnen komen nemen." Om tot een oplossing te komen gaat Sanders onder meer in gesprek met de gemeente Venray en met de politie.

Sanders nodigt daarnaast iedereen uit om mee te denken over een oplossing voor de problemen in en rondom het Odapark. Geïnteresseerden die mee willen denken kunnen een mail sturen naar roel.sanders@odapark.nl.