GGD aan de slag met risico's 5G

GGD aan de slag met risico's 5G

VENRAY | De GGD zoekt uit welke instanties antwoorden kunnen geven op de vraag of het 5G-netwerk in Venray gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor inwoners. Dat antwoordt wethouder Anne Thielen op vragen van Venray Lokaal.

Door Henk Baltussen

Venray Lokaal benadrukte vorige week donderdag tijdens de commissievergadering nog maar eens dat inwoners zich zorgen maken over het het veel snellere 5G-netwerk, de opvolger van 4G. "Inwoners hebben hierover al hun zorgen geuit bij de gemeente Venray", wist Harold Stevens, commissield van Venray Lokaal, te vertellen. "In meer gemeenten zijn er zorgen. Waarom die angst? 5G is tien tot honderd keer sneller dan 4G. Het vereist wel een dichter netwerk van antennes. Kleinere zenders kunnen aan lantaarnpalen en in bushokjes worden opgehangen. De straling die dat met zich meebrengt, zou gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wetenschappers zijn het hierover niet met elkaar eens. Wij willen graag zien dat het college de signalen van de inwoners serieus neemt. Hoe gaat de gemeente hiermee verder en is er een plan?"

Thielen gaf aan dat de GGD ermee aan de slag is, omdat uit meerdere gemeenten vragen kwamen. "Het is voor de GGD ook lastig." Stevens drong er vervolgens bij Thielen op aan de inwoners in te lichten dat er werk van wordt gemaakt, dat het serieus wordt genomen. "Via de krant bijvoorbeeld. Mensen moeten weten dat jullie ermee bezig zijn." Emina Joosten (D66) had zelf al onderzoek verricht. Via de TU Eindhoven vernam ze dat mensen zich meer zorgen moeten maken over de straling van de magnetron, babyfoon of het mobieltje dan van 5G.