Werkgroep tegen reactivering De Peel

Smakt-Holthees | Boudewijn Sterk van de website stopvliegbasisdepeel.nl kan rekenen op de steun van de dorpsraad van Smakt-Holthees. Dat bleek maandagavond tijdens het dorpsraadoverleg in Smakt toen Sterk zijn plannen introduceerde. Sterk, woonachtig in Merselo, heeft onder meer een werkgroep opgezet met diverse vertegenwoordigers uit de dorpen en het bedrijfsleven. Doel is om reactivering van vliegbasis De Peel in Vredepeel tegen te houden.

Door Willem Menting

In de groep zitten onder meer vertegenwoordigers uit Merselo, Smakt, Holthees, Venray, Deurne en Gemert. "Daarnaast worden we gesteund door onder meer Landal De Vers, diverse golfbanen en dorpsraden." De leden van de werkgroep zijn voor Sterk de voelsprieten in de diverse dorpen. "Je moet niet te zwaar tillen aan deze rol. Het is laagdrempelig, maar mensen uit een dorp nemen sneller dingen aan van iemand uit hun gemeenschap. Ik zoek mensen die onze boodschap kunnen overbrengen. Samen staan we sterk tegen vliegbasis De Peel. Ik zoek overigens nog leden voor de werkgroep uit Vredepeel en Ysselsteyn."

De werkgroep komt regelmatig bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken en nieuwe stappen te ondernemen. In eerste instantie zijn er drie peilers: gezondheid, stikstof en fijnstof en wat is er tegen de reactivering te doen. "Ik hoor links en rechts regelmatig dat het al een gelopen race zou zijn", vertelt Sterk. "Ik weiger de handdoek te gooien. Over een jaar wil ik kunnen zeggen: 'Ik heb er alles aan gedaan om de vliegbasis te stoppen.' Als het dan is mislukt dan moet ik daar maar mee leren omgaan."

Volgens Sterk gaat ook de toeristische sector er flink onder lijden als de plannen doorgang vinden. "Er hoeft maar een slechte recensie op internet te staan over lawaai van vliegtuigen en je kunt de tent wel sluiten", zegt Sterk, zelf uitbater van een bed and breakfast in Merselo. "We hoeven daar gelukkig niet van te leven, maar dat geldt niet voor alle leden in onze sector. Er zijn campings die gaan lijden onder de overlast van de vliegtuigen." Sterk gaat onder meer informatieavonden organiseren om burgers te informeren. "Het is een avond van burgers voor burgers. We hebben het verhaal van het ministerie van Defensie aangehoord, maar daar werd hun verhaal verteld. Nu is hij tijd om ons verhaal te vertellen. De eerste avond wordt eind november of begin december georganiseerd."

Meer informatie over het initiatief is te vinden op de website www.stopvliegbasisdepeel.nl.