'Mestfabriek echt een gelopen race'

VENRAY | Voormalig Comiva-voorzitter Toon van Hoof vindt dat Martin Koenen van het gelijknamige adviesbureau bezwaarmakers tegen de mestfabriek aan de Metaalweg in Venray 'naait'. "De mestfabriek is echt een gelopen race", aldus de agrariƫr uit Vredepeel. Comiva, dat enkele maanden terug is overgenomen, nam jaren geleden het initiatief tot de mestfabriek. "Koenen declareert wel. Ik snap niet dat de bezwaarmakers daar nog intrappen."

Door Henk Baltussen

Van Hoof: "Koenen heeft geen poot om op te staan. De milieuvergunning voor de mestfabriek is afgegeven voordat de PAS in 2015 in werking trad. Het heeft dus niets van doen met de huidige problematiek van stikstof en CO2. De nieuwe eigenaren weten verdomd goed dat ze zich aan de verleende vergunning moeten houden en gaan dus ook echt niks anders doen als wat er in de vergunning staat. Het hygiƫniseren van mest voor export is wel degelijk vergund. Koenen naait de bezwaarmakers, zoals enkele jaren terug, weer op dat er grote kansen liggen om de vergunning te vernietigen. Ook de gemeente heeft er door hem weer een halve dagtaak bij. Van ons geld welteverstaan. Ook met de overdracht van Comiva is niks gebeurd wat onrechtmatig zou zijn. Elke vergunning gaat over op de nieuwe eigenaar. Dat een aantal partijen niet blij zijn met de mestfabriek begrijp ik, maar dit is echt een gelopen race."
Koenen stelt dat het recht zijn loop moet en zal hebben. "Niet ik neem initiatieven tot onderzoek. Het zijn belanghebbenden die mij om advies vragen en ik probeer hen zo goed mogelijk van advies te dienen. In dit geval ben ik begonnen met een brief om informatie aan B en W met een cc aan de gemeenteraad. Op basis van de antwoorden wordt geconcludeerd wat dan wijsheid is. Natuurlijk kunnen we van mening verschillen. Uiteindelijk zal blijken wie er gelijk heeft of krijgt, of het een gelopen race is."