Jan Loonen belt Aldi op

VENRAY | Wethouder Jan Loonen neemt contact op met Aldi met de vraag of de Duitse discounter zich op de plaats van de voormalige Toverbalschool aan de Ursulastraat wil vestigen. Dat was uiteindelijk de uitkomst van een warrige discussie die zich vorige week woensdag ontspon naar aanleiding van vragen van D66 tijdens een commissievergadering. In eerste instantie gaf Loonen aan de Aldi niet te bellen, aan het eind van het liedje deed hij die belofte wel.


Door Henk Baltussen

De democraten wilden van Loonen horen of hij er weet van heeft dat Aldi graag op de Toverballocatie een nieuwe super wil bouwen.

En ook hoe het college daartegenover staat en welke stappen worden ondernomen om dat proces te versnellen? Afgelopen april verdween het collegevoorstel om de Aldi op de plek van de oude Dr. Poelsschool te vestigen in de prullenbak. Dat was een bittere tegenvaller voor Loonen. Er werd pas op de plaats gemaakt. Maar inmiddels is duidelijk dat Aldi naar de Toverbal wil.

Die geluiden waren Loonen ook ter ore gekomen: "Maar formeel weten wij dat niet. In het laatste gesprek met Aldi waren ze nog zoekende. Ik lees natuurlijk ook die verhalen dat Aldi naar de Toverbal wil. Maar dan ga ik nog niet meteen in gesprek met ze. We wachten op ontwikkelingen. Wie zich meldt voor de Toverbal, daarmee gaan we in gesprek. Plus heeft interesse. Als Aldi dat ook heeft, start de procedure."
Henk Bisschops (PvdA) snapte het niet meer. "U zegt 'ik weet van niets', terwijl alle andere partijen weten dat Aldi naar de Toverbal wil."

Toen Loonen nogmaals het laatste gesprek van enkele maanden terug aanhaalde met de Aldi, brak Martin Leenders (Samenwerking Venray) in. Hij was op het spoor gekomen dat Loonen een gesprek met de Aldi op 2 september in het gemeentehuis had afgeblazen. Waarom, vroeg Leenders zich af, was de wethouder niet nieuwsgierig naar wat Aldi te melden had? "Het ging ook over woningbouw", verweerde Loonen zich. "Daar ga ik niet over."

Vreemd, meende Bisschops. "Dat er plannen zijn op de Toverbal voor een super, woningen en maatschappelijke instanties is duidelijk. De tekening is er al. Het lijkt erop dat de bereidheid van het college niet erg groot is om de Aldi op de plek van de Toverbal te laten landen." Om aan alle schimmigheden en oeverloze discussies een einde te maken, beloofde Loonen aan het einde van het liedje zelf contact met Aldi op te nemen.