ProVenray roept wethouder ter verantwoording

ProVenray roept wethouder ter verantwoording

VENRAY | Op initiatief van ProVenray wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 29 februari een interpellatiedebat aan de agenda toegevoegd. Onderwerp van discussie is de problematiek binnen de NLW Groep, die de sociale werkvoorziening regelt in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. ProVenray-fractieleider Joep Gielens wil onder andere NLW-bestuursvoorzitter Anne Thielen ter verantwoording roepen.

Door Henk Baltussen

Dat liet Gielens tijdens het presidiumoverleg van maandag zijn collega-fractievoorzitters en burgemeester Hans Gilissen weten. Een interpellatiedebat is een ingelast debat in een vergadering van, in dit geval, de gemeenteraad. Elk raadslid kan in Venray een interpellatiedebat aanvragen om inlichtingen van bestuurders te vragen of helderheid te verkrijgen over een dossier.

Ondernemingsraad en bestuur van de NLW Groep, waarin naast Thielen ook de wethouders Birgit op de Laak (Horst aan de Maas) en Wim Hermans (Peel en Maas) zitting hebben, leven al langere tijd in onmin. De OR is onder meer ontevreden over de aanpak van het ziekteverzuim en het soort werk dat de werknemers verrichten. Er ontstond een breuk tussen bestuur en OR, die naar de rechter stapte. Directeur Peter Fleuren is inmiddels opgevolgd door Venlonaar Rob Schmitz. Anne Thielen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken tevreden te zijn over het functioneren van Fleuren.

Daar heeft de OR een heel andere mening over. Die vindt dat Fleuren de plank heeft misgeslagen en dat heeft kunnen doen zonder ingrijpen van het bestuur. Rob Schmitz heeft als opvolger van Fleuren het vertrouwen van de Ondernemingsraad, liet OR-voorzitter Vic Brouns eerder al weten.

Gielens wil tijdens het interpellatiedebat Thielen de kans geven verantwoording af te leggen over het proces, zoals het raadslid het maandag omschreef. "Hoe gaan we dit gedoe in de toekomst voorkomen?", vulde Gielens aan.
Een aanleiding om het debat aan te vragen was voor Gielens de beantwoording van artikel 38-vragen aangaande NLW.

Burgemeester: 'Wij controleren onze eigen wethouders'

"Wij kunnen er wel wat van vinden", gaf VenrayLokaal-fractieleider Tino Zandbergen maandag aan, "maar wat vinden Horst aan de Maas en Peel en Maar ervan?" Burgemeester Gilissen was duidelijk: "Wij controleren onze eigen wethouders."

Vooraf houdt ProVenray op maandag 21 oktober een bijeenkomst in het Venrayse gemeentehuis over de NLW Groep-problematiek. Bestuur, directie, Ondernemingsraad NLW en alle raadsleden van de deelnemende gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas kregen daarvoor een uitnodiging in de bus. Alle bekende feiten komen die avond ter tafel, iedereen mag daarover zijn zegje doen.
Voor het interpellatiedebat van dinsdag 29 oktober zorgt Gielens voor de stukken die de collega-fracties nodig hebben om zich op het debat voor te kunnen bereiden.