Lenie Bartels en Jan de Maat hebben inmiddels zo'n tien draaitelefoons verzameld.
Lenie Bartels en Jan de Maat hebben inmiddels zo'n tien draaitelefoons verzameld. Foto: Henk Lammen

Draaitelefoons gezocht

Venray | Uitvinder Leo Willems uit Nijmegen bedacht de Wonderfoon voor ouderen met dementie. Als deze ouderen de hoorn van een Wonderfoon oppakken, horen ze muziek uit grootmoeders tijd. Toen de Venraynaren Lenie Bartels en Jan de Maat lucht kregen van het project, besloot het duo om hier de handschoen op te pakken. Inmiddels hebben de initiatiefnemers al zo'n tien draaitelefoons verzameld. "We hebben er meer nodig om aan de vraag te voorzien. Het moeten ouderwetse draaitelefoons zijn of telefoons met tiptoetsen", zegt De Maat.

Door Willem Menting

Het principe van de Wonderfoon is simpel. Als je de hoorn oppakt wordt er een herkenbaar liedjes gespeeld. Achter iedere draaitoets zit een ander nummer. "Mensen met dementie raken stukje bij beetje hun wereld kwijt. Alles brokkelt langzaam af. Als ze een herkenbaar liedje horen uit hun jeugdjaren zorgt dat vaak voor rust. Het is erg bijzonder om te zien wat muziek met ons doet", vertelt Bartels enthousiast.

Wonderfoon geeft een stukje plezier terug aan ouderen met dementie

Toen de Venrayse over de Wonderfoon hoorde, zocht ze contact met De Maat. Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur is hij volgens Bartels geknipt voor de rol. De oude draaitoestellen moeten immers worden omgebouwd tot kleinschalige muziekinstallatie. "Het oude systeem wordt verwijderd uit de telefoon en dan wordt de muziek met een stukje techniek aangebracht", legt De Maat uit. "Het eerste exemplaar is inmiddels klaar en positief-kritisch getest. De reacties zijn overwegend positief. We hebben wel wat aanpassingen aangebracht. Zo is de software sneller geworden. Voor ouderen met dementie geeft het een stukje plezier terug."

Volgens Bartels zijn de telefoons hard nodig. "In Nederland is een groeiende groep mensen met dementie. Dat mag best onder de aandacht gebracht worden en daar moeten we met onze maatschappij mee om leren gaan."

In eerste instantie worden de telefoons omgebouwd voor De Zorggroep in Panningen. Zowel Bartels als De Maat sluit niet uit dat de telefoons in Venray terechtkomen. "Ook hier is belangstelling en vraag naar de toestellen. We gaan de Wonderfoons maken in samenwerking met het Bouwens van der Boijecollege in Panningen. Ik ga de lessen verzorgen en ga samen met de jongeren aan de slag", zegt De Maat. Toen Bartels hoorde van het project dacht ze direct aan de samenwerking met jongeren. "Op deze manier kunnen jongeren kennismaken met zorg en welzijn, maar dan op een andere manier. Bij zorg denk je al snel aan andere verzorgende taken. Na het ombouwen van de telefoon gaan de jongeren de telefoons zelf naar de bewoners brengen. Zo komen de jongeren en ouderen samen, dat is toch bijzonder."

Uiteindelijk hoopt het duo minimaal twintig telefoons te ontwikkelen. Probleem is echter dat de draaitelefoons op veel plekken niet meer voorradig zijn. "Bijna niemand gebruikt deze toestellen meer natuurlijk. Dus bij dezen een oproep aan iedereen die een draaitelefoon heeft en niet meer gebruikt: Wij ontvangen de telefoons graag", vervolgt Bartels. Een draaitelefoon beschikbaar? Neem contact op met Lenie Bartels via telefoon 0612966556.