Afbeelding
Foto: Eigen foto

Venray Lokaal: bommetje of een losse flodder?

VENRAY | Inkrimping van het aantal landbouwdieren in de gemeente is voor Venray Lokaal niet langer een taboe. Daarmee legt de coalitiepartij een bommetje onder de coalitie, waarvan D66 onlangs nog aangaf onverkort vast te houden aan de Visie Veehouderij. Minder vee is daar geen onderdeel van, voor innovatieve bedrijven moet ruimte zijn. Dat is ook het onwrikbare standpunt van derde coalitiepartij CDA. Is de koerswijziging van Venray Lokaal tevens voldoende om de GroenLinks-adepten binnenboord te houden? En is de ommezwaai een bommetje of een losse flodder, zoals een Venray Lokaal-dissident het omschrijft.

'Zeker nu de commissie Remkes voor de regering een eerste advies heeft uitgebracht ten aanzien van de stikstofproblematiek, wordt het duidelijk dat we in Venray ook stevig aan de bak moeten', schrijft Venray Lokaal als reactie op de begroting van het college voor 2020. 'Inmiddels moet duidelijk zijn dat inkrimping van het aantal dieren in onze gemeente geen taboe meer kan en mag zijn. In voorkomende gevallen ontkomen we er niet aan om hierop te gaan sturen'.

'Inkrimping veestapel mag en kan in Venray geen taboe meer zijn'

Duidelijke taal. Een ommezwaai met het oog op de Visie Veehouderij in Venray. En ook: '42 procent draagt de landbouw in Nederland gemiddeld bij aan stikstofneerslag en afzetting in Nederland. In de extreem veedichte gemeente Venray ligt dat zeker hoger. Dat betekent dat ook de schade aan de natuur en de leefomgeving hier veel groter is dan elders. Het zal dus veel meer inspanning vergen om die schade te herstellen, ook financieel'.

Weer duidelijk.

Maar even verderop wordt inkrimping van de veestapel weer genuanceerd. 'Er hoeft geen grens te zijn aan het aantal dieren per bedrijf, zolang de uitstoot maar in balans is met de gevraagde bescherming van natuurgebieden en het leefmilieu'. Dat is ook duidelijk, maar impliceert tevens dat de veestapel niet hoeft te krimpen. Venray Lokaal geeft wel aan dat terugvallen op de overeengekomen Visie Veehouderij niet meer kan. 'Deze zal moeten worden herzien aan de hand van de uitkomsten van de commissie Remkes'.

D66 was eerder daarover duidelijk. "Wij houden ons in Venray in de tussentijd aan de Visie Veehouderij", stelde D66-wethouder Martijn van der Putten begin september.

Visie Veehouderij voor Venray Lokaal onhoudbaar

D66-fractieleider Daan Janssen blijft de visie eveneens trouw om wonen en veehouderijen van elkaar te scheiden om de overlast in de dorpen tegen te gaan. Het verlagen van de emissie van schadelijke stoffen zit daarin besloten. Dat is het Venrayse compromis, zoals Van der Putten het omschrijft. "Maar het kan wel tien jaar duren voordat we resultaten zien."
Hoe valt de koerswijziging van Venray Lokaal (VL) in eigen gelederen?

Voor VL-commissielid André van Maarschalkerwaard is het in elk geval te laat. Hij besloot vorige week na een gesprek met de partij zijn lidmaatschap op te zeggen. Als initiatiefnemer van de oprichting van GroenLinks in Venray kreeg hij de keus voorgelegd te kiezen voor Venray Lokaal of GroenLinks. Het werd GroenLinks, omdat volgens hem voorstanders binnen Venray Lokaal die de veestapel in Venray aan willen pakken, binnen de partij geen gehoor vinden. "Dat Venray Lokaal eind juni tegen een motie van ProVenray, SP en PvdA stemde, was voor mij de druppel. En niet alleen voor mij." Die motie riep op dat vermindering van dieraantallen in de veehouderij en sturing daarop niet langer dient te worden uitgesloten.

Is koerswijziging voor groenlinkse smaldeel voldoende?

Deze uitspraak diende in de verdere uitwerking van de Visie Veehouderij worden meegenomen. Dat feest ging dus niet door.
Maar vier maanden later had de handtekening van Venray Lokaal er wel onder gekund. Is die tegemoetkoming van het partijbestuur voldoende om weer in de gunst van het groenlinkse smaldeel te komen? Dat is afwachten. Van Maarschalkerwaard, die verwacht dat meer VL'ers de overstap naar GL maken, is er duidelijk over. "Het plan van Venray Lokaal lijkt op een bommetje, het zal gewoon een losse flodder zijn."