'Wereld op z'n kop' bij subsidie Venray Bloeit

VENRAY | Waarom hoeft Venray Bloeit geen activiteitenplannen en een begroting in te dienen alvorens subsidie kan worden verstrekt, terwijl alle andere instanties en verenigingen in Venray dat wel moeten doen? Dat vroegen de commissieleden zich vorige week woensdag af bij de evaluatie van Venray Bloeit. Het agendapunt was eigenlijk de evaluatie van Venray Bloeit. In werkelijkheid spitste de discussie zich toe op het wel of niet van jaarlijks subsidiƫren van Venray Bloeit van 70.000 euro voor vier jaar.

Door Henk Baltussen


Het collegevoorstel deed in eerste instantie vermoeden dat het reilen en zeilen van Venray Bloeit geƫvalueerd zou worden. Dat punt stond als eerste bij het voorstel vermeld. Guus Reintjes (CDA) omschreef het als een onzorgvuldig raadsvoorstel. "Het gaat hier niet om een evaluatie, maar over een bijdrage voor vier jaar."

De campagne Venray Bloeit is in 2012, voorafgaande aan de Floriade, gestart. Met de bedoeling de spin-off van dat evenement ook voor Venray zo groot mogelijk te maken. De laatste evaluatie leerde dat de evenementen en de verschillende voorzieningen in de gemeente in het algemeen meer bezoekers moeten gaan trekken, wat automatisch meer inkomsten oplevert. Daarvoor zou jaarlijks 70.000 euro subsidie nodig zijn. Datzelfde bedrag krijgt Venray Bloeit als stadspromotie-organisatie van twaalf deelnemende partijen, die elk afzonderlijk de kas van Venray Bloeit spekken met een totaalbedrag van 70.000 euro. Stakeholders zijn onder meer Venray Centraal, Rabobank, onderwijs, kunst- en cultuursector, marktkooplui en toeristisch platform. Binnenkort wordt het twaalftal uitgebreid met de zorg- en welzijnssector.
Mocht een stakeholder die bijvoorbeeld 5.000 euro inbrengt afhaken, dan wordt dat bedrag bij de subsidie in mindering gebracht. Maar wat als stakeholders meer dan 70.000 euro inbrengen? "Dan blijft de 70.000 euro aan subsidie staan. Over het verhogen van de subsidie gaat de gemeenteraad."

Allemaal prima, meende Martin Leenders van Samenwerking Venray. "Maar het is niet normaal dat eerst het geld wordt toegezegd en er dan pas een begroting hoeft te komen. Het is de wereld op zijn kop. Betekent dit dat alle verenigingen nu zo kunnen gaan werken? Die werken zich een slag in de rondte om elk jaar op tijd de hele rimram aan papieren in te leveren. We moeten dat gelijktrekken."
Dat is wethouder Loonen niet van plan. "In Venray Bloeit wordt veel vrijwilligerswerk gestoken. Er liggen heel veel conceptplannen." Leenders: "Die plannen hadden er al moeten liggen." Het voorstel wordt geen hamerstuk en staat voor de gemeenteraad van dinsdag 29 oktober op de agenda.