Aviko Rixona trekt het boetekleed aan

Oostrum | Uiterlijk in de zomer van 2020 moet de geur- en geluidsoverlast door aardappelverwerker Aviko Rixona in Oostrum verleden tijd zijn. "We kunnen geen garantie geven, maar zullen er alles aan doen om door het nemen van maatregelen de overlast tot binnen de wettelijke kaders te beperken", zei algemeen directeur Maikel van Bakel dinsdagavond tijdens de dorpsraadvergadering in Oostrum.

Door Henk Lammen

Veel inwoners van Oostrum hadden zich dinsdagavond de moeite genomen om de vergadering in gemeenschapshuis D'n Oesterham bij te wonen. De geur- en geluidsoverlast is hen al jaren een doorn in het oog. Directeur Van Bakel trok aan het begin van de bijeenkomst meteen het boetekleed aan. "De welgemeende excuses aan de inwoners van Oostrum. Dit is niet wat wij als bedrijf willen, onze omgeving overlast bezorgen. Het is een pijnpunt, waarvoor wij leergeld hebben betaald. De komende tijd gaan we er alles aan doen om de problemen op te lossen. Dit dient echter wel op een veilige en verantwoorde wijze te gebeuren. Daarom ook geen garantie dat het in de zomer van 2020 is opgelost. Al hebben we er wel het volste vertrouwen in dat het gaat lukken."

De stank van Aviko Rixona wordt vooral veroorzaakt door het afvalproduct Tarra. De aardappelen worden bij binnenkomst verwerkt tot aardappelproducten. Grond, schil en het zetmeel dat vrijkomt blijven over. Dat afvalproduct mag niet direct worden afgevoerd. Het wordt voor twee weken opgeslagen in een zandbezinkvijver op het terrein die een keer in de vier tot zes weken wordt leeggemaakt. Dat levert zeker bij warm weer stankoverlast op. Aviko Rixona nam het Bureau Blaauw in de hand om aan de hand van metingen de geuremissie in kaart te brengen. De aanschaf van een nieuwe, dure droogreinigingsinstallatie leverde inmiddels resultaten op om de geuroverlast terug te dringen. Ook het aanbrengen van een laag houtsnippers bij de opslag van het afvalproduct lijkt aan te slaan. "Daarmee zitten we nog in het testtraject, maar de eerste resultaten zijn heel positief", zegt operation director Eddy Teernstra. "Op advies van Blaauw zijn er bij een van de vier lijnen aanpassingen gedaan om de lucht op een andere manier af te voeren. Eveneens met positieve resultaten, zodat we dat ook bij de overige drie lijnen gaan doorvoeren. Tevens zijn er verschillende investeringen gedaan om het geluidniveau te verminderen. Zo is op iedere schoorsteen een geluiddemper geplaatst."