Rookworst Kipser op de markt


Oirlo | Kipster brengt samen met Lidl Nederland een nieuwe rookworst op de markt. De worst is gemaakt van leghennen en leghanen.

Sinds donderdag 3 oktober is de worst, met 3-sterren Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming, verkrijgbaar in alle filialen van Lidl Nederland.

Waar legkippen zijn, komen evenveel haantjes ter wereld. Ze worden gezien als waardeloos, want ze leggen (uiteraard) geen eieren. Ook zit er te weinig vlees op de botten om te concurreren met vleeskippen. Gebruikelijk is om deze kuikens te vergassen zodra ze uit het ei kruipen. In Nederland gaat het om zo'n 40 miljoen haantjes op jaarbasis. Hier is veel weerstand tegen. Voor de eieren van Kipster worden geen haantjes vergast. Dankzij de samenwerking met Lidl Nederland groeien de haantjes op bij een biologische boer, onder zo goed mogelijke omstandigheden.

Ruud Zanders, directeur Kipster: "Als wij de broertjes van onze legkippen niet direct vergassen, maar grootbrengen om op te eten, dan geven we ze een functie in ons voedselsysteem. Per saldo hoeven er dan minder dieren gedood te worden voor onze vleesconsumptie, want een kilo van dit hanenvlees kan een kilo vlees van speciaal hiervoor gefokte dieren vervangen."