Carlo Feller, Tony Fulford, Ed van Kruijssen en Peter Trent (vlnr) in de Witte Hoeve, jaarlijks de uitvalsbasis van het Engelse gezelschap met oorlogsveteranen.
Carlo Feller, Tony Fulford, Ed van Kruijssen en Peter Trent (vlnr) in de Witte Hoeve, jaarlijks de uitvalsbasis van het Engelse gezelschap met oorlogsveteranen. Foto: Henk Lammen

Laatste groep veteranen in Venray

VENRAY | De werkgroep Ontvangst Britse Veteranen Venray (OBVV) houdt op te bestaan. Donderdag 17 oktober ontvangt de groep voor de laatste keer een bus met Engelse oorlogsveteranen, weduwen van veteranen en familieleden voor een verblijf van een week in Venray. In 1986 gebeurde dat voor het eerst.

Door Henk Baltussen

Omdat Engelse instanties na dit jaar stoppen met het verlenen van subsidies voor de reis en overnachtingen van het gezelschap, wordt het onbetaalbaar, volgens Carlo Feller (63), coördinator van de werkgroep. "We kunnen daarom niet anders dan stoppen."
Ed van Kruijssen (76) en Engelsman Peter Trent (79), jarenlang werkzaam op de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen en vanaf 1974 in Venray woonachtig, stonden aan de wieg van de OBVV-werkgroep. Later schoven onder anderen Feller en Tony Fulford (76) uit Venray aan. De laatste is ook Engelsman, met eveneens een arbeidsverleden bij de NAVO in Geilenkirchen.

De laatste uitgave van het Britse bezoek in groepsverband wordt meteen een bijzondere. Want dat staat geheel in het teken van 75 jaar vrijheid, dat in heel Nederland wordt gevierd.

Bestond 33 jaar terug het Britse gezelschap nog uit ruim veertig personen, van wie de helft oorlogsveteranen die in en rond Venray vochten, dat aantal is geslonken tot zo'n twintig, van wie nog een zestal veteranen, allemaal inmiddels ruim in de negentig. "Twee vaste items komen jaarlijks terug", zegt Feller. "Het bezoek op zondag aan de Engelse militaire begraafplaats aan de Hoenderstraat en op dinsdag de reis naar Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Het overige programma vult de werkgroep in. Dat zijn in de meeste gevallen activiteiten die niets met de oorlog hebben te maken. Denk aan boottochten, bezoeken aan musea, maar ook aan een melkveebedrijf."

Het meest bijzondere en tevens meest dramatische voorval in al die jaren was de plotseling dood, ruim tien jaar terug, van een Britse veteraan tijdens zijn verblijf met de groep in Venray. "Hij is hier gecremeerd", herinnert Van Kruijssen zich nog. "Dat wilde de familie per se. Zijn as is hier in de buurt uitgestrooid, daar waar hij ooit tegen de Duitsers vocht."
Een bezoek met het Britse gezelschap aan de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn was lange tijd geen optie. "Vijf jaar terug woonde veteraan John Sleep, nu 98 jaar, op uitnodiging de dodenherdenking op het Duitse kerkhof mee," zegt Feller. "Hij kwam al die jaren met de groep naar Venray. Dit jaar dus voor het laatst."
Vrijdag 18 oktober wonen de Britten een concert bij in de Grote Kerk, zaterdag is er een herdenking bij het Norfolk-monument bij de Loobeek en 's avonds een vrijheidsconcert in de schouwburg. Dinsdag is het rustdag, woensdag een afscheidsconcert in de Witte Hoeve, een dag later vertrekt de bus met Britten huiswaarts.