Hulp bij bestrijding drugscriminaliteit

De gemeente Venray vraagt haar inwoners om hulp bij de bestrijding van de productie en handel in drugs. Alle Venraynaren krijgen binnenkort een kaart in de brievenbus met de geur van xtc. De geurkaart helpt de inwoners bij het herkennen van een drugslab. Samen met de geurkaart ontvangt elk huishouden in de gemeente een flyer van Meld Misdaad Anoniem en een brief met tips over het herkennen van drugslabs en hennepplantages.

Bij de productie van xtc komt geur vrij. De meeste Venrayneren zullen het luchtje niet herkennen. Maar als je het één keer geroken hebt, vergeet je de anijsachtige geur niet meer. Daarvoor dient de geurkaart. Wie weet hoe een drugslab ruikt kan daarmee gemeente en politie helpen bij het oprollen ervan en Venray weer een stukje veiliger maken. Want drugslabs, en ook hennepplantages, zorgen voor brand- en explosiegevaar. Bovendien trekken ze criminelen aan, die je niet in je woonwijk wilt hebben.

Melden bij politie of anoniem

Door de geurkaart, de tips over herkennen van drugslabs en hennepplantages hoopt de gemeente dat Venraynaren alerter worden en verdachte situaties melden. Dat kan bij de politie (0900-8844 of bij spoed 112). Als extra verspreidt het basisteam Venray-Gennep van de politie een speciale kaart, waarmee inwoners ook schriftelijk een melding kunnen doen. Melden kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem, ook bekend als M. Hoe M werkt, staat uitgelegd in de flyer die bij de geurkaart zit.

Inwoners moeten meer gaan profiteren van energietransitie

Inwoners moeten meer gaan profiteren van de energietransitie. Dat vindt het college van B&W van de gemeente Venray. In het Kader voor de Opwekking van Duurzame Energie (KODE) biedt het college heldere spelregels voor de opwek van zonne- en windenergie. 'Dat de winsten van de energietransitie zoveel mogelijk bij onze inwoners blijven en niet naar een paar grote ontwikkelaars gaan, staat daarbij als een paal boven water', aldus wethouder Martijn van der Putten. De gemeenteraad beslist dit najaar over het KODE.

'Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie', aldus Van der Putten. 'Daarbij kijken we eerst naar zonnepanelen op de daken. Daarmee zijn we er niet. Ook zonneparken en windenergie zijn mogelijkheden binnen onze gemeente. 'Een eerlijke verdeling van de lasten en de lusten, een geschikte locatie en een goede inpassing in de omgeving zijn daarvoor harde vereisten die zijn opgenomen in het KODE.'

Eerlijke verdeling lasten en lusten

In het KODE is voor het eerst opgenomen dat inwoners moeten profiteren van energietransitie. Elke initiatiefnemer die in Venray aan de slag wil met de opwekking van duurzame energie moet in gesprek met omwonenden en andere inwoners. 'We zien goede voorbeelden van lokale energiecoöperaties, waarbij inwoners extra profiteren', vertelt Van der Putten. 'Daar gaat onze voorkeur in Venray ook naar uit.' Daarmee slaat Van der Putten de deur niet dicht voor grote ontwikkelaars: 'Ook zij blijven in Venray welkom, maar dan wel onder onze spelregels en voorwaarden.'

Hoe denkt u over duurzaamheid?

Op deze landelijke Dag van de Duurzaamheid nodigt de gemeente Venray u uit om uw mening te geven over duurzaamheid en energietransitie. Wat vindt u belangrijk en hoe kunnen wij als gemeente u hierin ondersteunen? Hiervoor hebben we een korte digitale enquête opgesteld.

Wilt u ons hierbij helpen? Ga dan naar www.enquetesmaken.com/s/duurzaamheidinvenray. Het invullen ervan kost u maximaal 5 minuten. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Prijzen

Onder de deelnemers verloten we een paar leuke duurzame prijzen. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Vul dan onder aan de enquête uw e-mailadres in, zodat we u een bericht kunnen sturen als u in de prijzen bent gevallen. Uw e-mailadres en enquête-antwoorden worden strikt gescheiden verwerkt.

De resultaten van deze publieksmeting publiceren we eind oktober op de gemeentelijke website en op deze pagina.