Proef: enkelband voor tbs-patiënt tijdens verlof

OOSTRUM | Op initiatief van de behandeldirecteuren van alle tbs-klinieken (fpc's) start aan het einde van dit jaar bij vijf fpc's een proef Elektronische monitoring bij tbs-verlof, oftewel het toepassen van een enkelband bij verlof. Naast de Rooyse Wissel in Oostrum nemen de Kijvelanden, de Pompestichting, de Oostvaarderskliniek en FPC Dr. S. van Mesdag aan de proef deel. In die laatste fpc wordt de enkelband al langer ingezet als verlofvoorwaarde.

De enkelband wordt niet bij elke tbs-gestelde toegepast. Ook gaat het niet om (vlucht)gevaarlijke tbs-patiënten. Deze patiënten komen niet in aanmerking voor verlof. "De voorbereiding van deze pilot is al enkele jaren geleden gestart", zegt een woordvoerder van de Rooyse Wissel. "Voor alle patiënten geldt dat je pas in aanmerking voor verlof komt, wanneer er een zeer kleine kans op onttrekking of onveilig gedrag is. Het toepassen van de enkelband zal dit niet veranderen."

Wanneer een patiënt toestemming krijgt op verlof te gaan, zijn daar allerlei voorwaarden aan verbonden, zoals geen drank en/of drugs gebruiken. De tbs'er moet zich op de afgesproken plek bevinden en op tijd terug zijn. Woordvoerder Rooyse Wissel: "Deze afgesproken plek moet passen binnen het behandelplan en kan dus ook betekenen dat iemand een locatieverbod heeft voor bepaalde gebieden." Of een met verlof zijnde tbs'er op de afgesproken plek is wordt steekproefsgewijs gecontroleerd; fysiek door naar de verlofbestemming van de patiënt te gaan en te checken of hij of zij daar daadwerkelijk is en via de mobiele telefoon. De patiënt kan gebeld worden en met gps-functie kan de patiënt dan aantonen waar hij is. Wanneer dat zinvol is en een meerwaarde heeft, kan daar nu de enkelband aan toegevoegd worden. Voor een patiënt kan dit een extra stok achter de deur zijn om zich aan de verlofvoorwaarden te houden, is de uitleg van de Rooyse Wissel. "Het is een extra controlemechanisme, net als een meldplicht, verplichte urinecontroles of een gebiedsverbod." De vijf fpc's die meedoen aan de pilot nemen 'het product enkelband' af bij de reclassering. Zij monitoren de bewegingen van de patiënt en waarschuwen het fpc wanneer de patiënt van zijn verlofplanning afwijkt. De kliniek blijft verantwoordelijk voor de behandeling en de overige controles.


Dorpsplein Oostrum

Oostrum | Er zijn plannen voor een facelift van het dorpsplein in Oostrum.

Het nu kale plein moet groener, sfeervoller en duurzamer worden, zonder dat grotere activiteiten als de kermis er last van hebben of niet meer gehouden kunnen worden. Dat stelde voorzitter Bas Künen dinsdagavond tijdens de dorpsraadvergadering in Oostrum. Het 'oppimpen' moet eraan bijdragen dat het plein het hartje van Oostrum is en blijft. Tijdens een bewonersbijeenkomst, die op de planning staat, worden inwoners uitgenodigd en uitgedaagd om creatieve ideeën aan te dragen. De gemeente Venray heeft aangegeven te willen participeren in de plannen.