Jep van Dijck pakt zijn spullen in voor een training in Eindhoven.
Jep van Dijck pakt zijn spullen in voor een training in Eindhoven. Foto: Henk Lammen

Jep jaagt zijn droom na

Veulen | Jep van Dijck (19) uit Veulen maakt sinds dit seizoen deel uit van het beloftenteam van FC Eindhoven. In de lichtstad jaagt hij zijn uiteindelijke droom na: profvoetballer worden.

Door Henk Lammen

'Wie is die kleine, een leuk voetballertje?' Jep van Dijck werd tijdens een duel van Leunen E1 in Oostrum gespot door vermoedelijk een scout. De man stelde zich niet voor, maar het was wel de voorbode van het voetbalavontuur van de jongeling uit Veulen. Hij kreeg een uitnodiging voor de talententrainingen van NEC Nijmegen. Na twaalf proeftrainingen, verdeeld over een heel jaar, kwam het verlossende telefoontje van Ernst van Nispen, hoofdscout van de Nijmeegse profclub. "Ik mocht bij NEC komen voetballen", glundert Jep als de eerste stap van zijn voetbaldroom wordt gezet. Daarmee begon ook meteen een ander leventje voor de pas 9-jarige basisschoolleerling. Drie, vier keer per week trainen in Nijmegen. De ritjes van en naar de training, in een busje of met de trein, het werden lange dagen. Het eerste jaar nog op basisschool Antonius in Veulen, in groep 8 op een basisschool in Nijmegen. Zijn havo-opleiding volgde hij op een middelbare school in de stad op de zuidelijke oever van de Waal.

"'s Morgens om zes uur op, in het begin van de avond kwam ik weer thuis. Soms nog veel later. Eten en naar bed. Het was zwaar, maar ik had het er graag voor over. Ik wist waar ik het voor deed." Hij kreeg er ook veel voor terug, zijn teamgenootjes werden vriendjes. Bijna iedere dag kon Jep doen, wat hij het liefste doet: voetballen. Hij kijkt met trots en vreugde terug op de tijd in de jeugdopleiding van NEC. "Je speelt ieder jaar in de competitie tegen Ajax, PSV, Feyenoord. Op toernooien in Nederland en het buitenland sta je te voetballen tegen Real Madrid, Paris St. Germain en andere grote clubs."

Met 1.70 meter en een tenger postuur is Jep niet het prototype van een sloper in de achterhoede of de breker op het middenveld. Als rechtsback begonnen stond hij in zijn laatste jaar bij NEC onder 19 op het middenveld. "Ze vonden dat ik op het middenveld meer potentie had. En het bevalt me ook. Ik moet het vooral hebben van mijn techniek en inzicht. Als ik aan de bal ben, ben ik op mijn sterkst. Ik ben inderdaad niet de grootste, dus moet ik gewoon slimmer zijn, sneller handelen." Aan het einde van vorig seizoen kreeg Jep het bericht dat NEC niet met hem verder wilde. "Ik heb bij NEC fantastische jaren gehad. Ik hield ook al rekening met een vertrek. De club heeft me altijd netjes behandeld en geholpen om een nieuwe club te vinden. Dat waardeer ik enorm."

Het beloftenteam van FC Eindhoven, een team dat fungeert als overbrugging tussen onder 19 en het eerste team, is als het aan hem ligt een tussenstop naar de droom die hij sinds zijn jongensjaren nastreeft. Hij studeert Sportkunde aan de HAN Nijmegen, maar kan door zijn topsportstatus studeren goed combineren met voetballen bij een bvo (betaald voetbalorganisatie). "De beloften zijn de laatste stap naar het eerste elftal. Ik ben er dichtbij, de motivatie om het te halen is alleen maar groter geworden. Ik train zes keer per week en een wedstrijd. Ik geef alles, iedere dag, om te slagen in het betaald voetbal. Mijn ultieme droom? Voetballen in Spanje of Frankrijk. Lekker weertje, een mooi huisje. Dat zou me wel bevallen."